Duurzaamheid

Home > Duurzaamheid

Duurzaamheid

De gemeente Ridderkerk streeft naar een CO2-reductie van 40% in 2030 ten opzicht van 1990. De urgentie en noodzaak om te verduurzamen is groter dan ooit. Het is van groot belang verantwoord om te gaan met de begrensde middelen op aarde en duurzaam te handelen. Zowel voor u als voor de toekomst van uw kinderen.

Als gemeente willen wij een bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving, ook in Ridderkerk. Duurzaamheid raakt veel zaken: het gebruik van energie en grondstoffen, de inrichting en de kwaliteit van de leefomgeving, de gezondheid van onze inwoners, het onderwijs en onze mobiliteit. Werken aan duurzaamheid kunnen wij niet alleen, maar doen wij graag samen met onze inwoners, ondernemers en partners. Wij stimuleren en dagen hen uit om mee te doen in ons streven naar duurzaamheid. Bent u benieuwd aan welke projecten en onderwerpen de gemeente werkt? Bekijk dan de doelenboom.

 • Duurzaamheidskring

  Steeds meer burgers en partners dragen hun steentje bij aan duurzaamheid: van het opwekken van duurzame energie tot het verduurzamen van de bedrijfsvoering. De Duurzaamheidskring Ridderkerk is het open netwerk van de Ridderkerkse bedrijven, (gemeentelijke) organisaties, verenigingen en inwoners dat zich inzet voor een sociaal en economisch duurzamer Ridderkerk.

 • Duurzaamheidsprijs

  Woont of werkt u in Ridderkerk en heeft u een duurzaam idee, project of activiteit uitgevoerd in Ridderkerk? Dan nodigen wij u van harte uit om ons dit te laten weten. Uw inzending kunt u tot uiterlijk 15 augustus opsturen naar duurzaamheidskring@ridderkerk.nl. U kunt natuurlijk ook initiatieven van anderen aanmelden. De Duurzaamheidskring wil de prijs uitreiken aan een persoon, ondernemer of organisatie in of uit Ridderkerk die zich onderscheidt op het gebied van duurzaamheid. De winnaar ontvangt een cheque ter waarde van €1.500.

 • Financieren energiebesparende maatregelen

  U kunt op vele manieren energie (en zodoende ook geld) besparen. Van kleine aanpassingen in uw gedrag tot grotere maatregelen aan uw woning. Heeft u plannen om energiebesparende maatregelen te treffen aan uw eigen woning? De goedkoopste mogelijkheid om dit te financieren is met eigen geld. U kunt ook gebruik maken van onderstaande mogelijkheden.

 • Lokale energiecoöperatie De Groene Stroom: samen duurzaam én lokaal energie opwekken

  Sinds oktober 2015 is de Coöperatie ‘De Groene Stroom’ een feit. Met de oprichting van de Coöperatie willen de initiatiefnemers de verduurzaming van Ridderkerk een flinke oppepper geven. De initiatiefnemers, betrokken inwoners van Ridderkerk, zijn positief over de kansen voor energiebesparende maatregelen en zonne-energie in Ridderkerk.

 • Operatie Steenbreek: Tegel eruit, plant erin!

  We zijn eraan gewend geraakt om onze tuin totaal naar ons gemak in te richten. Op een groot, betegeld terras kun je lekker zitten en je hebt er geen omkijken naar. Vaak moet groen plaatsmaken voor tegels. Met ‘operatie Steenbreek’ willen wij hier verandering in brengen!

 • Oplaadpunten elektrische auto's en fietsen

  Elektrisch vervoer is schoner, stiller en zuiniger. Daarom hebben wij als gemeente deze manier van rijden gestimuleerd. Wanneer meer mensen elektrisch gaan rijden verbetert de luchtkwaliteit, daalt de CO2-uitstoot en vermindert de geluidsoverlast.

 • Voordelige lening voor energiebesparende maatregelen

  Wij bieden non-profitorganisaties, (sport)verenigingen, verenigingen van eigenaren (VvE’s), scholen en energiecoöperaties de mogelijkheid voordelig een lening af te sluiten voor energiebesparende maatregelen.

 • WoonWijzerWinkel: uw woning energiezuinig maken

  Als u als woningeigenaar uw energierekening omlaag wilt brengen, kunt u terecht bij de WoonWijzerWinkel. De WoonWijzerWinkel biedt betrouwbaar en deskundig advies over hoe u uw woning energiezuiniger kunt maken. U vindt er inspirerende oplossingen: van isolatiematerialen en radiatorfolie, van warmtepompen en energie-efficiënte thermostaten, tot zonnepanelen en energiezuinige verlichting.

 • Zonnepanelen op uw dak?

  Wilt u in één oogopslag zien of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen? Dat is vanaf nu heel eenvoudig. U kunt hiervoor terecht op de site van zonatlas. Op deze website zijn alle daken binnen de stadsregio Rotterdam in beeld gebracht.

Archief

Contact

Gemeente Ridderkerk
Bezoekadres: Koningsplein 1
2981 EA Ridderkerk

Postadres: Postbus 271
2980 AG Ridderkerk

Telefoon: (0180) 451 234
WhatsApp: 06 - 11 87 06 87

Contactformulier
 

Openingstijden   
 

Afspraak maken