Ouder worden en Zorg

Home > Ouder worden en Zorg

Ouder worden en Zorg

Wanneer je ouder wordt, heb je steeds meer zorg nodig. Dit kan medische zorg zijn of juist praktische zorg.
De gemeente biedt verschillende opties aan om het regelen van de verschillende soorten zorg voor u gemakkelijker te maken.

Onderstaand kunt u uit de verschillende soorten zorg kiezen en de mogelijkheden hierbij te bekijken.

• Niet medische zorg

Niet medische zorg heeft te maken met de ondersteuning van uw dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke hulp of begeleiding.

• Medische zorg

Verpleging en verzorging thuis, wordt ook wel extramurale zorg genoemd. Extramurale zorg wordt sinds 1 januari 2015 vanuit het basispakket van zorgverzekeringswet (Zvw) vergoed. Het gaat hierbij wijkverpleging en –verzorging, waar onder andere het toedienen van medicatie, verzorgen van wonden en hulp bij het aankleden en wassen onder valt. U heeft doorgaans recht op langdurige zorg via de Zvw als u behoefte heeft aan geneeskundige zorg of daar een hoog risico op heeft.

• Langdurige zorg

Zorg via de Wet langdurige zorg (Wlz) krijgt u op het moment dat u de hele dag intensieve zorg en toezicht nodig heeft. De zorg kan op twee manieren geleverd worden. In de eerste plaats kan u de zorg ontvangen middels een verblijf in een instellingen. Het is, wanneer uw situatie het toe laat, ook mogelijk om de zorg in uw thuisomgeving te ontvangen.

Gemeente Ridderkerk
Bezoekadres: Koningsplein 1