Bevrijdingsvuur naar Ridderkerk

2 mei 2023, 19:00
Het vrijheidsbeeld achter het gemeentehuis.

Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Trimclub Antilope brengt het vuur dit jaar naar Ridderkerk.

Het bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei Plein in Wageningen, Stad der bevrijding. Daarna wordt het vuur verspreid in Nederland.

Eens in de 5 jaar brengt Trimclub Antilope het bevrijdingsvuur naar Ridderkerk. In 2015 was dit voor het laatst. In 2020 kon de estafette niet doorgaan. Daarom zal het vuur vrijdag alsnog naar Ridderkerk gebracht worden.

Met ruim 30 leden gaat Antilope donderdagavond 4 mei op pad richting Wageningen. Iets na middernacht zullen zij een fakkel met het bevrijdingsvuur ontvangen. Daarna begint de tocht van bijna 100 kilometer in estafettevorm, al hardlopend richting Ridderkerk.

Na aankomst bij het Capitulatiemuseum in Rijsoord, gaat de groep rond 11.45 uur richting het vrijheidsbeeld achter het gemeentehuis. Daar neemt burgemeester Anny Attema het bevrijdingsvuur in ontvangst. Zij zal de vlam bij het vrijheidsmonument aansteken. Iedereen is daarbij van harte welkom.