Bewegen en tot rust komen bij In Mind & Body

11 mei 2023, 09:00
Voorzitter Arjen de Jong (rechts) geeft zelf ook les in aikido bij stichting In Mind & Body.

Samen turnen, schilderen, tuinieren of zingen: Ridderkerkers komen regelmatig bij elkaar voor activiteiten waarin zij hun ei kwijt kunnen. De sport- en cultuurverenigingen die onze gemeente rijk is, verbinden Ridderkerkers met elkaar. Hier leest u hun verhaal.

Niet alleen inspannen, maar ook ontspannen: bij In Mind & Body kan jong en oud terecht om samen te bewegen en mentaal tot rust te komen. De stichting geeft les in krijgskunsten, yoga, meditatie en dans.

Bij In Mind & Body kan iedereen vanaf 6 jaar oud les krijgen in de Japanse krijgskunst aikido, de Chinese bewegingskunsten tai chi en chi kung of een van de 5 soorten yoga. Arjen de Jong: “De aikido jeugdgroep is altijd druk bezocht.”

Balans

Aikido, daar begon het allemaal mee. De Japanse krijgskunst is een manier van zelfverdediging en spirituele training. Het onderscheidt zich door de vloeiende bewegingen die aikidoka’s maken. Arjen de Jong is voorzitter van stichting In Mind & Body. Hij begon in 2005 met aikido en geeft er ook les in. “Je mept niet iemand neer, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij boksen. Het gaat om harmoniseren met je tegenstander.”

De Ridderkerkse stichting kwam tot stand rond het jaar 2000 en heette eerst Ki-Centrum. Een groep aikidoliefhebbers kwam toen al zo’n tien jaar regelmatig samen om aikido te beoefenen. In 2006 sloot een tai chi-lerares zich bij de stichting aan om tai chi-les in te geven. Rond 2014 sloot ook een aantal yogadocenten aan en zijn ze verhuisd naar de voormalige Huishoudschool. Door het toevoegen van al deze disciplines volstond de naam Ki-Centrum niet meer en is die gewijzigd naar stichting In Mind & Body. In 2022 is de stichting verhuisd naar het verenigingsgebouw van Scouting Sint Joris Ridderkerk.
“Yoga is nu een groot onderdeel van In Mind & Body”, vertelt De Jong. “Met 5 soorten, waaronder power yoga en zwangerschapsyoga, kunnen cursisten evenwicht en balans in hun leven brengen.” Wie een keer wil uitproberen of krijgskunst of yoga iets voor hem of haar is, kan altijd binnenlopen zonder aanmelding. “We bieden 2 proeflessen aan per discipline. In elke les leren we cursisten een andere techniek.”

Yoga is nu een groot onderdeel.

Rust

De stichting biedt tegenwoordig zo’n 155 leden de mogelijkheid om te bewegen en te ontspannen. “Het doel is om mensen ontspanning van lichaam en geest te bieden.” Je manier van denken is daarbij van groot belang, volgens de voorzitter. Maar tegelijkertijd is het ook het lastigst. “Probeer tijdens een aanval maar eens mentaal of fysiek de rust te bewaren. Dan komt er alleen weer harmonie als je je rustig verdedigt.”

De voorzitter vindt zelf in aikido een rustpunt en hoopt dat mensen dat rustpunt ook in In Mind & Body vinden. “Het is niet zoals de sportschool, waar je even je ding doet en dan weer weggaat. Het is er altijd gezellig en iedereen kan zijn verhaal kwijt in de groep.”