Direct informatie bij noodsituatie

17 mei 2023, 09:00

NL-Alert waarschuwt en informeert u via uw mobiele telefoon bij noodsituaties. Ontvangt u zo’n bericht? Dan is het belangrijk dat u het meteen leest, de instructies opvolgt en anderen in uw omgeving informeert.

Een NL-Alert ontvangt u op uw mobiele telefoon. In het bericht staat wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u meer informatie kunt vinden. Om het NL-Alert te ontvangen, moet uw mobiele telefoon aanstaan. U hoeft hier verder niets voor te doen.

De overheid kan een NL-Alert uitzenden via alle zendmasten in Nederland. Bij een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het bericht uitgezonden wordt. Dit hangt af van de plek van het noodgeval. En bijvoorbeeld van hoe de wind staat.

Om te ervaren hoe het is om een NL-Alert te krijgen, zendt de overheid ieder half jaar in juni en december rond 12.00 uur een testbericht uit. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een test gaat. Het eerstvolgende testbericht wordt uitgezonden op maandag 5 juni rond 12.00 uur. NL-Alert is gratis en anoniem, uw telefoonnummer blijft onbekend.