Doe mee aan de Week Zonder Afval

11 mei 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Ga eens naar het Repair Café om een kapot apparaat te laten repareren.

Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. In een circulaire economie bestaat afval (bijna) niet, omdat het een grondstof is voor nieuwe producten en steeds wordt hergebruikt.

Om te helpen de eerste stappen te maken naar een leven zonder afval, houdt Milieu Centraal van 22 tot en met 28 mei de Week Zonder Afval. Durft u het aan om een eerste stap te zetten? Doe dan mee en ga de uitdaging aan om een week lang zo min mogelijk afval weg te gooien. Tips om uw eigen afvalberg te verkleinen:

  • Weigeren (refuse): koop niets wat u niet nodig hebt. Begin met afval te weigeren, door te kiezen voor herbruikbare verpakkingen.
  • Verminderen (reduce): huur of lease spullen, of deel ze met anderen. Koop bijvoorbeeld vaker tweedehands. Door minder te kopen haalt u minder in huis en hoeft u minder weg te gooien.
  • Hergebruiken (re-use): geef spullen weg, of ruil of verkoop ze. Geef uw afgedankte kleren een tweede leven door ze naar een kringloopwinkel te brengen.
  • Repareren (repair): repareer apparaten, in plaats van ze af te danken en nieuwe aan te schaffen. Ga eens naar het Repair Café met een kapot apparaat om het te (laten) repareren.
  • Opnieuw gebruiken van materialen (recycle): is een product uiteindelijk op, gooi het dan gescheiden weg, zodat het goed verwerkt kan worden en als grondstof voor nieuwe producten kan dienen.

Meer over het Repair Café staat op de website van BAR Afvalbeheer. Kijk op voor meer informatie over de Week Zonder Afval op de website van Milieu Centraal.