Doe mee met Landelijke Opschoondag

9 maart 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Flessen en ander afval in het gras.

Minder zwerfafval zorgt voor een fijnere leefomgeving en een schoner milieu. Daarom wil gemeente Ridderkerk samen met u aan de slag op en rond zaterdag 18 maart. Dan is het Landelijke Opschoondag.

Nederland Schoon promoot deze actie. In het hele land komen mensen in actie tegen zwerfafval. U toch ook? Inwoners, scholen, bedrijven, kerken en verenigingen kunnen helpen om zwerfafval tegen te gaan.
Afval hoort niet in de natuur thuis. Het is slecht voor mens en dier. Veel afval komt in minuscule deeltjes in het water terecht. Dieren zien het afval aan voor voedsel met vaak de dood tot gevolg.

Veel inwoners uit Ridderkerk hebben al een zwerfafvalpakket aangevraagd. Dat pakket bestaat uit een tasje met een grijper, veiligheidsvestje, vuilniszakken, handschoenen en een ring. Daarmee haalt u gemakkelijk het afval van de straat. Het pakket mag u houden. Om bijvoorbeeld later te gebruiken als u de hond uitlaat of een wandeling maakt door het park.

Voor grotere groepen, zoals scholen of verenigingen, hebben we een zwerfafvalkist of een aanhanger. In de kist zitten voldoende materialen om met maximaal dertig personen een zwerfafvalactie te doen. In de aanhanger zitten alle materialen voor vijftig personen.

Aanmelden kan via de pagina Zwerfafvalmateriaal bestellen. U ontvangt een e-mail om de materialen af te halen. Op de site staat een kaart waarop u kunt zien waar in uw buurt al wordt opgeruimd.