Gemeente Ridderkerk stimuleert ondernemers bij aanpak asbestdaken

23 juni 2023, 10:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Asbestos corrugated roofing sheet being removed and sealed in a plastic sheet

Er is momenteel geen wettelijk verbod op het hebben van een asbesthoudend dak. Maar asbestdaken zijn de grootste bron van asbestvezels in de leefomgeving en vormen een risico voor de gezondheid en het milieu. Een dak kan beschadigd raken (‘verweren’) door weer, wind en mos.

Uit een asbestinventarisatie die is uitgevoerd door de gemeente Ridderkerk in 2021 is gebleken dat de panden met een dakoppervlakte van 100 m2 of meer verantwoordelijk zijn voor ongeveer 44% van het totale verdachte oppervlak in Ridderkerk. Om het verwijderen van deze asbestdaken te stimuleren, en dus zo bij te dragen aan een gezondere leefomgeving, benadert de gemeente de eigenaren van deze panden om hen te informeren over de subsidie “Zonnig Zuid-Holland” van de provincie Zuid-Holland. Deze subsidie kan gebruikt worden om het asbestdak te verwijderen en zonnepanelen te plaatsen.

Daarnaast biedt de gemeente een extra stimulering. De eerste 20 aanmeldingen krijgen een gratis maatwerkadvies van het Zakelijk Energieloket. Het loket biedt de pandeigenaren hulp bij het traject dat dient doorlopen te worden voor sanering van het dak en de plaatsing van zonnepanelen.

Meer informatie over deze subsidie is te vinden op de website van provincie Zuid-Holland.