‘Goed kunnen lezen en schrijven opent deuren’

Er is nog een wereld te winnen om in Ridderkerk en daarbuiten iedereen te laten meedoen. Elayna Martina zet zich hier voor in, als Taalambassadeur én ervaringsdeskundige.
Het is Week van de Toegankelijkheid, waarin we aandacht vragen voor volwaardig kunnen meedoen in de samenleving. Eén op de vijf Nederlanders heeft een beperking. Het spreekt voor zich dat zij blij zijn met goede fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid. Gelijkwaardig meedoen aan de samenleving is een mensenrecht dat is vastgelegd in het VN-verdrag Handicap.
Taalbarrière
Elayna verhuisde drie jaar geleden van Curaçao naar Nederland. Ze heeft moeite met de Nederlandse taal en dat heeft een grote impact. “Je komt er gewoon niet tussen in de samenleving. Ik wil heel graag werken. Ik heb een MBO3-diploma tot schoonheidsspecialiste. Daarna werkte ik negen jaar met kwetsbare jongeren. Maar ik vind hier geen baan, omdat ik de taal niet goed beheers en niet het juiste diploma heb. Dat vind ik heel frustrerend. En er zijn zóveel mensen zoals ik. Of je nu hoog of laag opgeleid bent, als je een taalachterstand hebt, krijg je niet snel een kans.”
Anneke Elenbaas – van Ommen, projectleider van het Team Ervaringsdeskundigen Rotterdam Rijnmond (TERR) van Stichting Lezen en Schrijven, haakt daarop aan: “Er blijft veel talent liggen. En op de werkvloer pak je een taal veel sneller op, omdat je dan regelmatig oefent. Er zijn mooie voorbeelden van mensen die op hun werk tijd krijgen om taaltrainingen te volgen. Daar heeft de overheid subsidies voor, maar dat weten veel bedrijven niet.”
Ze vervolgt: “Veel mensen willen wel, maar blijven tegen een muur op lopen. Daarom werkt de stichting aan bewustwording. We zetten ons ook in als testpanel en als denktank. Bijvoorbeeld: als een overheidsinstantie een app ontwikkelt, kunnen we aan de voorkant meedenken. Hoe zorgen ze ervoor dat de app voor iedereen te gebruiken is?”
Cirkel doorbreken
Een taalachterstand is niet alleen lastig bij het vinden van werk. Ook een bezoek aan de dokter is ingewikkeld. Elayna: “Want die gebruiken veel vaktaal en dan is het moeilijk te volgen. Maar ook websites zijn vaak moeilijk te begrijpen. En dan stop je gewoon met lezen. Een bezoek aan bijvoorbeeld de gemeente kan ook eng zijn. Gaan ze me wel begrijpen? Die paniek maakt het erger. Het zou helpen als ik warm en open ontvangen word. Dan kan ik rustiger praten en lukt het veel beter.”
“Nu ik eindelijk over de schaamte heen ben, blijkt er zoveel mogelijk. Ik volg bijvoorbeeld taaltraining. En heb een opleiding gedaan, zodat ik Taalambassadeur kon worden bij TERR van Stichting Lezen en Schrijven. Ik wil anderen hiermee helpen. En wil bedrijven en organisaties zich van dit probleem bewust te maken, zodat we met elkaar de cirkel kunnen doorbreken.”
Elayna is gezegend met een berg wilskracht en motivatie. “Dus ik blijf aankloppen bij bedrijven. Er hoeft er maar één te zijn die me een kans geeft. Goed kunnen lezen en schrijven opent deuren. En het is nodig om je leven te kunnen vormgeven. Dus ook als ik een baan vind, blijf ik met veel liefde en veel passie voor TERR werken, voor al die mensen die in dezelfde situatie zitten.”
Meer informatie
Kijk op lezenenschrijven.nl en weekvandetoegankelijkheid.nl voor meer informatie.
Gratis hulp
Wilt u gratis hulp met basisvaardigheden, zoals taalles of computerles? Of met online iets regelen bij de overheid? Loop even langs tijdens onze spreekuren:
Inloopspreekuur mobiele telefoon, laptop, tablet, e-reader of internet:
- Bibliotheek Bolnes (Noordstraat 255a), woensdag 15.00 tot 16.30 uur;
- Bibliotheek Centrum (Koningsplein 1), donderdag 13.30 tot 15.00 uur;
- Bibliotheek Slikkerveer (Reijerweg 62), vrijdag 15.00 tot 16.30 uur.
Informatiepunt hulp bij online iets regelen met de overheid:
- Bibliotheek Centrum (Koningsplein 1), woensdag 11.00 tot 13.00 uur;
- Bibliotheek Slikkerveer (Reijerweg 62), woensdag oneven weken 14.00 tot 16.00 uur;
- Reyerheem (Torenmolen 1), woensdag even weken 13.30 tot 15.00 uur.
Taalpunt voor beter Nederlands leren, hulp bij lezen of schrijven of oefenen met de computer:
- Bibliotheek Centrum (Koningsplein 1), dinsdag 13.00 tot 15.00 uur.