‘In Nieuw Reijerwaard komt alles bij elkaar’

“Nieuw Reijerwaard is een gebied om trots op te zijn. Mensen willen leven, werken en natuurlijk ook eten. Dit gebied speelt daarin een belangrijke rol. Alle handel hier is nog vers en gezond ook.’’
Aan het woord is Freek van der Valk. Hij heeft de ontwikkeling van Nieuw Reijerwaard vanaf het begin meegemaakt. In 2007 opende hij Van der Valk Hotel Ridderkerk. Tien jaar later begon de bouw van de eerste bedrijfsvestiging: Van Gelder Groente en Fruit.
De 43-jarige hotelier, met vrouw en twee kinderen inwoner van Ridderkerk, vindt het logisch dat Nieuw Reijerwaard deze ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het agrarische gebied werd een bedrijventerrein van negentig hectare voor de agro/food/vers-sector.
“Het is niet realistisch om niets te doen met zo’n groot stuk grond, op zo’n locatie, zo goed ontsloten’’, stelt Freek. “Dit was een logische keuze. Ik ben blij dat er iets moois van is gemaakt. Met oog voor duurzaamheid. Niet alleen maar blokkendozen en vrachtwagens. Maar het gebied is ook aantrekkelijk gebleven voor fietser en wandelaar.’’
Trap steeds hoger
Freek weet waar hij het over heeft. Na een sportieve jeugd schoot het bewegen er in zijn studietijd en ondernemersbestaan bij in. “Ik werd te zwaar, de trap steeds hoger. Ik had allerlei excuses om niet méér te bewegen. We motiveerden onze kinderen om te sporten, maar het goede voorbeeld was ik niet. De kinderen hebben ervoor gezorgd dat ik vijf jaar geleden het roer omgooide.’’ Freek kocht sportschoenen en begon met lopen. “Gewoon, hier in de buurt. Ik veranderde ook mijn eetpatroon. Minder vlees, meer plantaardige producten. Want je kunt sporten wat je wilt, als je te veel blijft eten en nog ongezond ook, dan helpt dat sporten niet veel.’’
Freek vindt het wel grappig dat hij nu woont en werkt in een gebied waar het allemaal draait om gezond voedsel: groente, fruit, onbewerkt eten. “Dat is de sleutel naar een gezonder leven. Ik eet nog steeds graag een stukje vlees. Maar wel veel minder dan eerst.’’
Zijn eigen ervaring met gezond eten was het startsein voor een zoektocht naar gezondere maaltijden voor zijn hotelgasten. Dat doet hij samen met Van Gelder Groente en Fruit. “Vlees staat nog steeds op de kaart, maar we bieden daarnaast veel meer plantaardige maaltijden aan. Salades, maar ook prima plantaardige vleesvervangers. Die helpen onze gasten om de stap te zetten naar gezonder eten. Het is mooi om die zoektocht samen met Gerrit van Gelder te doen. Hij denkt goed mee. Echt een man met visie. Ik had me geen leukere buurman kunnen wensen.’’
Leven veranderd
Voor Freek van der Valk is Nieuw Reijerwaard het gebied geworden waar alles bij elkaar komt. Voor het hotel, voor hem persoonlijk. “De groente- en fruitwereld heeft op verschillende manieren m’n leven veranderd. Je leven wordt echt beter als je fitter en gezonder bent, daar helpen verse groenten en fruit enorm bij. Nu kunnen mijn kinderen mij niet bijhouden, terwijl ik vijf jaar geleden m’n kinderen niet kon bijhouden. Ik gun iedereen ook zo’n stap.”
De inrichting van het gebied is voor Freek de kers op de taart van zijn gezonde levensstijl. “Je kunt hier fietsen en lopen, zonder ver van huis te gaan. Met de nieuwe fietsonderdoorgangen (zaterdag geopend, red.) kan dat nu zonder oversteken.’’
Elke dag is Freek fietsend of lopend in het gebied te vinden. Straks komt daar de snelfietsroute F15 nog bij. “Onderweg zie ik meer groen dan je zou denken. Ik zie vaak hazen en fazanten oversteken. Alle inwoners hebben iets aan Nieuw Reijerwaard. En vanuit het centrum van Ridderkerk ben je hier zo.’’