Meer dan alleen Oranje

13 april 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Het bestuur. Vanaf links Ad van der Linden, Jessica Jongeneel, Richard Schop, Marc Strohauer, Niels Baars en John de Jong. Niet op de foto: Peter Koppenaal, Marcel Verveer en Jeffrey van Oorschot.

Samen turnen, schilderen, tuinieren of zingen: Ridderkerkers komen regelmatig bij elkaar voor activiteiten waarin zij hun ei kwijt kunnen. De sport- en cultuurverenigingen die onze gemeente rijk is, verbinden Ridderkerkers met elkaar. Hier leest u hun verhaal.

Wie de naam Oranjevereniging leest, denkt vast aan activiteiten rondom Koningsdag. Maar de Rijsoordse Oranjevereniging doet meer: de organisatie van de gondelvaart, een dorpsmaaltijd en de intocht van Sinterklaas.

Voor iedereen

Buurtfeesten met muziek, eten en spelletjes zijn van alle tijden. In 1935 staken de organisatoren van deze feesten in Rijsoord hun koppen bij elkaar om dit eind april gezamenlijk te organiseren. Oranjevereniging ‘Nederland & Oranje’ Rijsoord was een feit.

88 jaar later zijn de activiteiten al lang niet meer beperkt tot Koningsdag. En komen er ook niet alleen mensen uit Rijsoord op af. Voorzitter Ad van der Linden: “Iedereen uit Ridderkerk is welkom. We houden de contributie zo laag mogelijk, zodat ook mensen met een kleine beurs kunnen meedoen. Leden hoeven niet te betalen voor activiteiten, niet-leden betalen per activiteit een klein bedrag.”

“Tijdens de kinderspelen vorig jaar zag ik de kinderen genieten van al het snoep. Je ziet dan dat kinderen van ouders die het niet breed hebben er extra van genieten. Dat is erg mooi.”

Koningsdag

Na het succes van vorig jaar haalt de Oranjevereniging voor Koningsnacht de Alblasserdamse bands Unbend en The Bleaks weer naar Rijsoord. Op Koningsdag kunnen kinderen tijdens de Kinderspelen strijden om de winst en een medaille. ’s Middags kunnen jong en oud de auto in voor een puzzelrit.

“Die organiseren we al zo’n dertig jaar. Het is ontzettend leuk om te doen. Ik kijk welke route we al een tijd niet hebben gereden. Dan stap ik de auto in en kijk wat ik tegenkom om er leuke vragen over te maken. De avond of ochtend ervoor rijd ik de route nog een laatste keer, voor het geval er wegafzettingen zijn.” De rit wordt afgesloten met de prijsuitreiking en een Oranjeborrel in de feesttent.

Activiteitenvereniging

Eén keer in de vijf jaar houdt de Oranjevereniging in september de gondelvaart. Daar komen vaak ruim tienduizend mensen op af. “Het is een belangrijk evenement. Heel veel mensen rijden de weken voor het evenement al langs de Waal om de verlichting te bekijken. Het is altijd een succes.”

Hoe Van der Linden de toekomst ziet van zijn vereniging? “Ik denk dat het koningsgezinde iets afneemt, omdat we steeds meer activiteiten organiseren die niet met het koningshuis te maken hebben. We zullen meer een activiteitenvereniging worden. Ook staan we er voor open om meer samen te werken met andere verenigingen.”