Meer dan alleen vissen

13 juli 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Twee leden van Eerste Rijsoordse Hengelsportvereniging De Waal met hun vangst.

Geduldig genieten langs de Waal: de vissers van Eerste Rijsoordse Hengelsportvereniging De Waal (ERHV De Waal) doen dat graag. De vereniging is er voor haar leden, maar doet ook haar best om de natuur in en langs de Waal te onderhouden. Voorzitter Jan van der Wulp: “We nemen graag onze verantwoordelijkheid.”

Populair

Vissen is van alle tijden, maar de Rijsoordse vereniging heeft in coronatijd zevenhonderd nieuwe leden mogen verwelkomen. Het ledenaantal staat nu op rond de drieduizend, waarvan zo’n tien procent vrouw is. “Iedereen heeft weleens een hengel vastgehouden, het is een laagdrempelige sport.”
ERHV De Waal is in 1949 opgericht door een groepje sportvissers. De vereniging pacht het acht kilometer lange viswater in de Waal, iets dat vrij uniek is volgens de voorzitter. Wie op de Waal wil vissen, moet dan ook lid zijn van de vereniging. Dat lidmaatschap geeft ook recht op het vissen in de vijvers van recreatiepark De Wevershoek en een aantal wateren in buurgemeenten.

Voorlichting

Voorzitter Jan van der Wulp maakt ruim twintig jaar onderdeel uit van het bestuur en staat sinds vier jaar aan het roer. “Zeker nachtvissen op karper vond ik op jonge leeftijd al enorm leuk en spannend. Dat deed ik samen met mijn oom, die aan de Waal woonde. We deden een pieper aan de lijn die afging als we beet hadden. ’s Ochtends sprong ik dan direct in mijn pyjama op de fiets om te gaan kijken. En er samen mee op de foto te gaan, natuurlijk”, blikt hij terug.

De gevangen vis wordt altijd teruggegooid, maar het beschermen en onderhouden van de natuur langs de Waal gaat verder dan dat. Zo houden de bestuursleden de visstand op peil en geven ze voorlichting op basisscholen. Van der Wulp: “We leggen kinderen niet alleen uit hoe een snoek of een baars eruitziet en hoe je die kunt vangen, maar we geven de leerlingen ook mee hoe ze verantwoord kunnen omgaan met dier en milieu.”

De oeverbeplanting mag bijvoorbeeld niet beschadigd raken tijdens het vissen. Ook horen de leden een onthaakmat te gebruiken om de vis onbeschadigd terug te kunnen zetten in het water waarin hij is gevangen.

Niet alleen de sport is laagdrempelig volgens van der Wulp. Ook al kent hij niet ieder lid bij naam, de club voelt voor hem als een grote familie. “Elke zaterdagochtend houden we een wedstrijd. Daarna is ons clubhuis de hele middag open. Niet alleen de wedstrijdvissers zijn er te vinden, er is ook altijd een aantal leden aan het klaverjassen. Het lijkt soms net een buurthuis”, lacht hij.