Meike Oosterwijk nieuwe kinderburgemeester

6 februari 2023, 16:15
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Meike Oosterwijk wordt de nieuwe kinderburgemeester van Ridderkerk. Ze wordt donderdag 16 februari tijdens de raadsvergadering geïnstalleerd en is vanaf dat moment in functie.

Vrijdagmiddag kwam wethouder Fleur Stip het de tienjarige Ridderkerkse persoonlijk vertellen. Meike is leerling van de Rehobothschool. Ze volgt Maylin Ouwens op, die op 8 december 2020 werd geïnstalleerd als eerste kinderburgemeester.

De afgelopen maanden konden Ridderkerkse leerlingen uit groep 7 zich aanmelden. Vijf kinderen werden vorige week donderdag uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek met burgemeester Anny Attema en wethouder Fleur Stip. Meike: “Ik vind het heel leuk dat ik komend jaar kinderburgemeester mag zijn. Ik zal proberen Ridderkerk een stukje mooier te maken.’’

De kinderburgemeester is een initiatief van Gemeente Ridderkerk om kinderen een stem te geven en ze mee te laten denken en praten over wat zij belangrijk vinden. Bijvoor­beeld over spelen, school of sport. Meike gaat met de burgemeester en wethouders mee naar bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas, de Avondvierdaagse, de doden­herdenking op 4 mei en de jaarlijkse lintjesregen. Soms houdt ze een korte toespraak.

Meike krijgt de kans zelf activiteiten te organiseren en doet een ‘verkiezingsbelofte’ waarvoor ze zich zal inzetten. In haar sollicitatiefilmpje vertelt Meike dat ze een app wil ontwikkelen waarmee leeftijdsgenoten elkaar kunnen vinden om bijvoorbeeld buiten te spelen, zodat ze minder tijd besteden aan gamen. Ook pleit ze ervoor dat speeltuinen toestellen krijgen die geschikt zijn voor jonge en wat oudere kinderen.

Meikes favoriete vakken op school zijn geschiedenis, gym en rekenen. Ze doet aan kunstschaatsen en speelt graag buiten, onder meer bij de skatebaan aan de Sportlaan. Ze houdt ook veel van dieren.