Plannen voor waterstofnetwerk Zuidwest-Nederland

13 april 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Hynetwork Services willen een landelijk netwerk voor waterstofgas aanleggen. Een deel hiervan loopt mogelijk door Ridderkerk.

Waterstof kan worden ingezet als vervanger voor aardgas. Door een landelijk waterstofnetwerk aan te leggen kunnen industrieën sneller verduurzamen. Onderdeel hiervan is het plan voor de aanleg van een ondergronds waterstofnetwerk in Zuidwest-Nederland. Het landelijke netwerk van Hynetwork Services bestaat uit vijf industrieclusters, dat Nederland op het gebied van waterstofopslag met elkaar en met het buitenland verbindt.

Het project is gestart met de terinzagelegging van het ‘Voornemen en voorstel voor Participatie’. Hierin staat wat het plan voor het ondergrondse waterstofnetwerk inhoudt en hoe de omgeving wordt betrokken. Tot en met donderdag 11 mei kunnen inwoners, (maatschappelijke) organisaties en ondernemers hierop reageren.

Planning

Hynetwork Services ontwikkelt de waterstofleiding en legt het landelijke netwerk aan in drie fases. De eerste fase is klaar in 2026/2027. Het gaat hier om het netwerk in en rond de industriële clusters in het Noordzeekanaalgebied, Noord Nederland, Rotterdam/Moerdijk en Zeeland. Het project Waterstofnetwerk Zuidwest-Nederland maakt hiervan onderdeel uit.
In de fases 2 en 3 worden de overige waterstoftracés gerealiseerd, om zo in 2030 een landelijk netwerk te hebben dat de industriële clusters met elkaar verbindt. Er worden zoveel mogelijk bestaande leidingen hergebruikt, die nu nog in gebruik zijn voor het gastransport. Waar dit niet mogelijk is, komen nieuwe leidingen.

Participatie

De plannen en het voorstel voor participatie liggen tot 11 mei ter inzage. Om inwoners te informeren, zijn er (digitale) informatiebijeenkomsten in de regio. Op 11 april is er een webinar. Op 18 april is er een fysieke bijeenkomst in Rhoon en op 20 april in Krimpen aan den IJssel. U kunt binnenlopen voor meer informatie, om vragen te stellen of te reageren op het plan voor een waterstofnetwerk in Zuidwest-Nederland.

Meer informatie vindt u op de website van Hynetwork Services en de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).