Ravotten, spelen en samenwerken bij Scouting Sint Joris

8 juni 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
De leden van Scouting Sint Joris Ridderkerk tijdens de seizoensopening vorig jaar.

Samen turnen, schilderen, tuinieren of zingen: Ridderkerkers komen regelmatig bij elkaar voor activiteiten waarin zij hun ei kwijt kunnen. De sport- en cultuurverenigingen die onze gemeente rijk is, verbinden Ridderkerkers met elkaar. Hier leest u hun verhaal.

Spelletjes spelen, vuur maken, torens bouwen en vooral veel lol maken: Scouting Sint Joris Ridderkerk daagt jongeren uit om activiteiten te doen die ze anders niet snel zouden doen. Voorzitter Richard Huijs: “Hier hoeven ze niet binnen de lijntjes te kleuren.”

Divers, zo omschrijft Richard de scouting in één woord. “Waar je bij veel andere verenigingen altijd maar één activiteit doet, weten de scouts nooit wat ze deze week gaan doen.” Wat de activiteit ook is, de nadruk ligt op plezier.

Voor iedereen

Zelf is voorzitter Richard Huijs al sinds zijn zevende bij de scouting te vinden. “Een paar vrienden zeiden dat ik ook eens langs moest komen. Ik ben nooit meer weggegaan.” Kinderen vanaf vijf jaar kunnen bij de scouting terecht. Zij horen dan tot hun zevende bij de bevers. Van zeven tot elf ben je welp, van elf tot vijftien scout. Van vijftien tot achttien ben je explorer en tot je 23e behoor je tot de stam. “Dan houdt de scouting eigenlijk op, maar kun je wel leiding worden.”

Na een soort snuffelstage om te kijken welke groep het beste bij hem past, werd Richard eerst leiding van de bevers en daarna van de welpen. Sinds vorig jaar is hij voorzitter. Wat vindt hij zo leuk aan de scouting? “We staan open voor iedereen en alles is prima. Jongeren kunnen er hun ei in kwijt. Voor iedereen is er wel een leuke activiteit. Maar bovenal word je uitgedaagd om dingen te doen die je normaal niet snel zou doen.”

Het blotevoetenpad noemt Richard als voorbeeld daarvan. “De bevers vinden dat in eerste instantie ontzettend spannend, met blote voeten op bijvoorbeeld kiezels en gras lopen. Maar uiteindelijk kunnen we ze allemaal overhalen en vinden ze het erg leuk.”

Kamp

Jongeren uitdagen, dat doet Scouting Sint Joris Ridderkerk al sinds 1975. Inmiddels heeft de vereniging 150 leden en 40 vrijwilligers. Pionieren is ook een belangrijk onderdeel van de scouting. “Dat is het maken van bouwwerken van palen en knopen. We maken dan bijvoorbeeld een vlot dat we testen in het water voor het clubhuis.”

Naast de wekelijkse activiteiten organiseert de scouting jaarlijks een kamp. “De bevers kamperen een weekend bij ons clubgebouw, de welpen een week bij een clubgebouw van een andere scouting. De scouts slapen in tenten ergens in Nederland en de explorers en stam doen dat buiten Nederland. Ik ben toen bijvoorbeeld naar Tsjechië geweest.”

Volgens voorzitter Richard is de scouting voor elk kind een mogelijkheid om samen spelenderwijs te groeien als persoon. Ook volwassenen die het leuk lijkt om vrijwilliger te worden zijn welkom om een keer langs te komen. “Ook zonder scoutingervaring ben je welkom, je leert het vanzelf.”