Ridderkerk vestigt wereldrecord met polonaise

14 september 2023, 09:38
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Zo’n achtduizend liefhebbers van Hollandse hits genoten zaterdag van de RadioNL Zomertoer.

Ridderkerk staat sinds zaterdag op de kaart als houder van het wereldrecord polonaise lopen.

Tijdens het muziekfeest RadioNL Zomertoer op het Koningsplein liepen, begeleid door zanger Marco de Hollander, niet minder dan 1.218 feestvierders de polonaise. Dat zijn er beduidend meer dan de 588 polonaiselopers die in 2018 bij een recordpoging in Polen werden geteld.
Feestelijker

Het Ridderkerkse record werd volgens strenge criteria vastgesteld door twee officials van de International World Records Organisation (niet te verwarren met Guin006Eess World Records). Directeur Dirk Looye overhandigde wethouder Fleur Stip de eervolle oorkonde. Stip: “Het was ontzettend mooi om met zoveel Ridderkerkers samen het wereldrecord te halen. Dat maakte het muziekfeest nog feestelijker.”
De recordpoging werd georganiseerd door Alfred Voogd, eventmanager van de RadioNL Zomertoer. Wethouder Fleur Stip voerde de polonaise aan. Alle deelnemers moesten, achter haar aan, hossend door een speciaal tentje lopen. Daar telden de officials wie er allemaal meedeed.

Nederlands repertoire

De geslaagde recordpoging was een mooi slot van een vrijwel vlekkeloos verlopen muziekfeest. In hoog tempo beklommen tijdens het concert meer dan twintig vertolkers van het Nederlandse repertoire het podium.

Onder hen bekende en minder bekende namen als Danny Froger (zoon van), Helemaal Hollands, Jan Biggel, Hessel en Ineke, De Wannebiezz, Jeffrey Kuipers en de nieuwe versie van De Havenzangers. Voor tenminste een deel van de zo’n achtduizend liefhebbers van Hollandse hits zal het wegblijven van Gerard Joling een tegenvaller zijn geweest. De 63-jarige zanger moest op het laatste moment afzeggen. Zijn plek in de line-up werd ingenomen door Samantha Steenwijk.