Stilstaan bij één jaar oorlog in Oekraïne

2 maart 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Op het Koningsplein stond de Oekraïense gemeenschap in Ridderkerk vrijdagavond stil bij een jaar oorlog. Het was precies een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel.

Tientallen Oekraïners – jong en oud – stonden in een halve kring op het Koningsplein. Met kaarsjes en sommigen met de vlag van hun land.

De herdenking begon met een toespraak van burgemeester Anny Attema. Daarna vertelde de Oekraïense Tamara Gez over de ervaringen van haar en haar landgenoten. De toespraken werden gevolgd door een minuut stilte en het luisteren naar Oekraïense liederen. De avond werd afgesloten met een informele bijeenkomst in het gemeentehuis, waar Oekraïners elkaar konden ontmoeten. De Oekraïense vlag hing de hele vrijdag voor het gemeentehuis.

Burgemeester Anny Attema benadrukte hoe moeilijk het is voor te stellen wat Oekraïners nu doormaken: “We kunnen jullie pijn niet verzachten. We kunnen slechts een veilig onderkomen bieden. Een arm om jullie heen slaan en helpen waar nodig. Of zoals vanavond samen met jullie stil zijn. Herdenken.” Met een wens besloot burgemeester Attema haar toespraak: “We hopen en bidden met jullie dat de vrijheid snel mag terugkeren in Oekraïne.’’

Opvang in Ridderkerk

Het afgelopen jaar sloegen miljoenen Oekraïners op de vlucht. Tientallen streken neer in Ridderkerk. Zij werden opgevangen in gastgezinnen en Noodopvang De Haven. Ook sporthal De Wissel werd tijdelijk beschikbaar gesteld. Er verblijven nog zo’n 160 Oekraïners in Ridderkerk. Een aantal bij een gastgezin, het grootste deel in woningen van Wooncompas die gesloopt zullen worden.