‘Stolpersteine’ voor omgebrachte familie Den Hartog nu compleet

29 juni 2023, 07:27
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Op de Stolpersteine bij Damstraat 25 staat wat de leden van de familie Den Hartog in de Tweede Wereldoorlog is overkomen.

Bij de woning aan Damstraat 25 in Oostendam zijn maandag vier zogenoemde Stolpersteine gelegd, bij de vier die er al sinds 2016 liggen.

De nu acht ‘struikelstenen’ zijn een eerbetoon aan de vermoorde leden van de familie Den Hartog. Het gezin Den Hartog, dat aan de Damstraat woonde, werd als enige in Ridderkerk woonachtige Joodse familie in 1943 door de nazi’s afgevoerd en omgebracht in de vernietigingskampen in Duitsland.
De plaatsing is een initiatief van de Stichting Stolpersteine Ridderkerk en werd namens het gemeentebestuur bijgewoond door burgemeester Marco Oosterwijk en wethouder Peter Meij. In de messing ‘steentjes’ zijn naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. De Stolpersteine zijn bedacht door de Berlijnse kunstenaar Gunter Demnig. In zijn opvatting is een mens pas vergeten als zijn naam is vergeten. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart. Je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

Ziekenhuis

Abraham den Hartog vestigde zich in 1925 met zijn vrouw Leentje en hun kinderen in Oostendam. Nadat Nederland zich op 15 mei 1940 in Rijsoord had overgegeven aan de Duitse bezetter, dook de Joodse familie onder. Ze dachten veilig te zijn in het Israëlitisch Ziekenhuis aan de Schietbaanlaan in Rotterdam. Maar dat bleek een illusie, toen op 26 februari 1943 alle Joden uit het ziekenhuis werden gedeporteerd. Uiteindelijk is het gezin omgekomen in de vernietigingskampen Auschwitz-Birkenau en Sobibor.

Een andere herinnering aan de familie Den Hartog is de notenboom, die sinds 2003 in het park bij het gemeentehuis staat. Elk jaar op 4 mei wordt daar een krans gelegd tijdens de stille tocht naar het oorlogsmonument op begraafplaats Rusthof. Ridderkerk sloot zich in 2015 aan bij het Stolpersteine-project en tekende een convenant met de Stichting Stolpersteine Ridderkerk.