Violetta en Serhij komen tot rust in Ridderkerk

23 februari 2023, 09:00

Een aantal woningen van Wooncompas, die uiteindelijk gesloopt worden, zijn tijdelijk beschikbaar gesteld aan Oekraïense vluchtelingen. We gingen op bezoek bij Violetta (40) en Serhij (49) Shumylo.

Zij wonen sinds eind oktober met hun kinderen in een van deze woningen. Violetta vluchtte een jaar geleden met haar vier kinderen naar Polen. Drie maanden leefde ze in een grote zaal met tweeduizend andere gevluchte Oekraïners. “Vrijwilligers van het Rode Kruis vertelden ons dat we naar Nederland konden. We zijn toen gelijk in noodopvang De Haven terechtgekomen”, vertelt Violetta.

Eigen plek

Vijf maanden woonden ze in het pand aan de Havenstraat. “Toen we aankwamen waren we erg moe en verkouden. We waren heel blij dat we eindelijk lekker konden slapen in een normaal bed en iets meer privacy hadden dan in Polen. Er waren veel vrijwilligers die ons hielpen. Ook kwamen regelmatig Ridderkerkse gezinnen op bezoek. Onze kinderen konden dan met Nederlandse leeftijdgenoten spelen.”

In De Haven woonde het gezin samen met vijftig anderen. Met muren van plastic en gordijnen als deuren was het niet altijd makkelijk. Violetta: “Het was een heel stuk beter dan de noodopvang in Polen, maar we waren allemaal erg verschillend in gedrag en ritme. Dat was soms erg lastig.”

Inmiddels moest ze haar man Serhij ook al acht maanden missen. Vanwege een nieuwe wet kwamen op een gegeven moment mannen met drie of meer kinderen in aanmerking voor gezinshereniging. Violetta kreeg ondertussen de kans met haar kinderen een eigen woning te betrekken. “Binnen een halfuur nadat ik de sleutel kreeg, ben ik met mijn twee jongsten naar Oekraïne vertrokken om mijn man Serhij op te halen”, vertelt ze. Binnen twee dagen was het gezin weer herenigd.

Beter onderwijs

Vier maanden wonen ze inmiddels in een woning van Wooncompas. Serhij: “De gemeente had ons huis al helemaal ingericht, van het bestek tot de gordijnen. Daar zijn we heel dankbaar voor.” Voor Violetta voelt hun nieuwe onderkomen als een ‘luxe hotel’. “Als ik door Ridderkerk loop, voel ik me rustig en ontspannen. Ik kan me nu richten op mijn opleiding front-end development. Daar leer ik het zichtbare deel van websites bouwen. Serhij focust zich op het zoeken van werk en het verkrijgen van de nodige papieren”, vertelt ze.

Hoewel ze soms nog het gevoel heeft het leven van iemand anders te leven, richt Violetta zich op de toekomst van haar gezin. “Onze kinderen hebben veel contact met Nederlanders, dat is erg leuk om te zien. Mijn jongste zoon kan beter omgaan met Nederlandse dan Oekraïense leeftijdsgenoten. Ik merk ook dat het onderwijs hier veel beter is dan in Oekraïne. Onze kinderen zijn veel onafhankelijker en meer betrokken bij de maatschappij.”

Over twee maanden hoopt Violetta haar studie af te ronden en een baan te zoeken als front-end developer. Als Serhij de benodigde papieren heeft, wil hij aan het werk als vrachtwagenchauffeur. Hun kinderen volgen onderwijs op reguliere scholen in Ridderkerk en Rotterdam.

Opvang voor Oekraïners in Ridderkerk

Een aantal woningen van Wooncompas, die op de nominatie staan gesloopt te worden, zijn tijdelijk beschikbaar gesteld aan Oekraïense vluchtelingen. Het gaat om woningen aan de Rembrandtweg en Hobbemastraat en in ’t Ronde Sant. Vanwege het grote tekort aan woningen is maximaal een derde van de woningen in deze woongebouwen bedoeld voor vluchtelingen. De andere woningen worden tijdelijk verhuurd aan andere woningzoekenden.