Warm afscheid voor Anny Attema

17 mei 2023, 09:00
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
Guus Bok bracht burgemeester Attema een speciaal voor haar geschreven ode.

Met een raadsvergadering en een receptie, vorige week donderdag, heeft Anny Attema haar 12,5-jarig burgemeesterschap van Ridderkerk beëindigd.

Met de nieuwste tankautospuit van de Ridderkerkse brandweer werd ze naar het gemeentehuis gebracht. De rij sprekers tijdens de raadsvergadering werd geopend met een videoboodschap van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Daarna spraken Peter Oskam (burgemeesterskring Rotterdam-Rijnmond), Dirk Heijkoop (burgemeesterskring Zuidelijk Zuid-Holland), Cor Lamers (Veiligheidsregio), Arianne Ripmeester (gemeenteraad), wethouder Henk van Os namens het college en de griffier van de raad, Johan van Straalen. Alle sprekers prezen burgemeester Attema voor de toewijding en warmte waarmee ze het burgemeesterschap inhoud heeft gegeven.

Wethouder Van Os had een bijzonder geschenk meegebracht: een broche in de vorm van een vlasschoof. Het sieraad is in 2014 door burgemeester Attema bedacht om daarmee bijzondere vrouwen in het zonnetje te zetten. Nu kreeg ze zelf een exemplaar.
Gemeenteraad en college verrasten Anny Attema met een schilderij van Ton Schulten uit Ootmarsum. De gemeenteraad bood haar een muurdecoratie in de vorm van een opengewerkte plattegrond van Ridderkerk aan.

In haar afscheidstoespraak liet burgemeester Attema hoogte- en dieptepunten uit de ‘voorbij gevlogen’ afgelopen 12,5 jaar de revue passeren. Zoals de enorme impact van corona op de samenleving, de moord op domeindirecteur Loïs van Urk en uiteraard het overlijden van haar echtgenoot Rob. Met veel plezier kijkt ze terug op de honderden bezoeken aan jubilerende bruidsparen. “Ik ben dankbaar en trots dat ik 12,5 jaar uw burgemeester mocht zijn!’’

De receptie begon met een optreden van Harpe Davids. Een spontaan optreden was er door kinderen van Oekraïense vluchtelingen die in Ridderkerk zijn opgevangen. Ze brachten een muzikale groet en bedankten Anny Attema voor haar inzet voor een goede opvang. Ook ’s avonds waren er sprekers: Jan Paul Apon (Veteranencomité), Michiel van Kruijsbergen (Brandweer), Bas de Ruiter (politie) en Henk Klaucke (gemeentesecretaris).