Wel of niet bij GFT?

Het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) is enorm waardvol, omdat het wordt verwerkt tot compost en duurzaam biogas. Om gescheiden GFT echt opnieuw te kunnen gebruiken, mag er alleen niet te veel dingen bij zitten die er niet bij horen.
Wat mag er nu precies wel en niet bij GFT? Er mag geen plastic bij het GFT. Ook geen bioplastic, zelfs als is dit gemaakt van maïs of suikerriet. Alle soorten plastic horen bij het PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken)+restafval, omdat plastic het proces van composteren verstoort.
Er is één uitzondering: speciale GFT-zakken met kiemplantlogo of OK Compostlogo om GFT in te verzamelen. Deze mogen, gevuld met GFT, wel in de GFT-cocon of minicontainer voor GFT. Wat er verder bij het GFT mag: groente- en fruitresten en schillen, etensresten (ook botjes en graten), brood, deeg, rijst, pasta, koffiedik, bloemen en planten en fijn tuinafval.
Etensresten mogen dus bij het GFT. Maar, nóg beter is het om voedselverspilling te voorkomen door slim te kopen, koken en bewaren.
Wilt u meer weten? Op de website van BAR Afvalbeheer vindt u meer informatie over afval scheiden. U kunt ook de Afvalwijzer checken in de app BAR Afvalbeheer.