WijkIdeeTeam: voor én door inwoners

21 september 2023, 10:31
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.

Het bulkt bij inwoners van de ideeën om wijken en buurten prettiger en leefbaarder te maken. Maar waar kan je met je idee terecht en waar kan je bijvoorbeeld budget aanvragen? Het antwoord is simpel: het WijkIdeeTeam.

Het WijkIdeeTeam is er voor en door inwoners. Het bestaat uit vrijwilligers die zich met liefde en passie inzetten om de wijk mooi, leuk en gezellig te houden. Elk jaar krijgt het WijkIdeeTeam van de gemeente een budget waarvan activiteiten georganiseerd kunnen worden. Ridderkerk heeft acht WijkIdeeTeams. We stellen de teams hier aan u voor.

Oostendam

Tot nu toe heeft ze nog geen idee voor een activiteit gekregen van een Oostendammer. Toch krijgt Wendelien van der Vliet jaarlijks een budget van de gemeente om activiteiten voor haar wijk te financieren. Een winterfeest, een grote kerstboom in de wijk en gratis een liter huisgemaakte soep bijvoorbeeld: Wendelien zet zich graag in voor Oostendam. De flyers voor al deze activiteiten stopt ze zelf door de 276 brievenbussen.

Ondanks het uitblijven van ideeën, kreeg Wendelien een paar jaar terug meerdere verzoeken voor een speeltoestel voor heel kleine kinderen. “In overleg met de gemeente heb ik het overgebleven budget van het vorige jaar kunnen meenemen naar het jaar erop. Daardoor konden we een speeltoestel plaatsen.”

Niet alleen daar kijkt ze tevreden op terug. Ze noemt ook de Buurtdag, die ze twee jaar geleden voor het eerst hield en nu iedere twee jaar houdt. “Iedere Oostendammer kon zich inschrijven. De een had bijvoorbeeld een sjoelbak in de tuin, de kerk deed mee door hamburgers te verkopen en een ander gezin verkocht zelfgemaakte honing. Dat was ontzettend leuk.”

Wendelien zou het leuk vinden als Oostendammers ideeën voor hun wijk aandragen. Met het budget dat zij beschikbaar heeft, kunnen zij dat zelf organiseren. De belangrijkste regel is: iedereen uit de wijk moet welkom zijn.

Rijsoord

Dezelfde regel hanteert ook WijkIdeeTeam Rijsoord. “Elke activiteit moet de sociale samenhang versterken”, vertelt voorzitter Maarten van der Staaij. Hij noemt Rijsoord ‘een heel actieve wijk’. De zestien leden van het team komen grotendeels uit het verenigingsleven. Het WijkIdeeTeam steunt dan ook veel activiteiten die Rijsoordse verenigingen op touw zetten. “Zij doen al jaren het meeste werk voor de wijk.” Ook inwoners van Rijsoord zelf kunnen bij het WijkIdeeTeam terecht met een leuk idee. Zo worden er regelmatig straatbarbecues gehouden. “Ik kreeg laatst bericht van een inwoner die een barbecue had georganiseerd. Hij zei: ‘We hebben elkaar echt leren kennen.’ Daar doen we het voor.”

Naast straatbarbecues hebben inwoners met financiële hulp van het WijkIdeeTeam op diverse plaatsen bloembakken geplaatst. Inwoners en teamleden houden de negentien bloembakken zelf bij. Ook komt er begin december weer een kerstboom tegenover museum Johannes Postschool.

Voorzitter Van der Staaij kan een heleboel activiteiten opnoemen die met steun van het Team georganiseerd worden. Zo is er aankomende zaterdag feest bij bezoekerscentrum De IJsvogel. Daar is de start en finish van de Waalbosloop. Hij geniet van het werk en de positieve reacties die hij krijgt. “We hopen volgend jaar ook weer mooie activiteiten te kunnen organiseren.”

Helpende handen

Tijdens de activiteiten ontstaan er mooie verbindingen. Een leuk idee of een activiteit kan allerlei vormen hebben en de wijk nog aantrekkelijker maken. Voor de ruimte om u heen, maar vooral op sociaal vlak. De groep vrijwilligers is nog minimaal en roept Ridderkerkers op om zich bij de teams aan te sluiten. Daarnaast kunnen veel WijkIdeeTeams helpende handen goed gebruiken. Denk hierbij aan verkeersregelaars en mensen die toezicht houden.

Heeft u een idee of wilt u iets doen voor de wijk? Neem dan contact op met WijkIdeeTeam Oostendam via wendelien49@gmail.com of WijkIdeeTeam Rijsoord via maarten.vanderstaay@gmail.com.