Zwerfafval: een doorn in het oog

30 mei 2023, 14:15
Dit nieuwsbericht is gearchiveerd.
De 87-jarige Johanna Swart is een ware zwerfafval-activist geworden.

Zwerfafval is voor veel mensen een doorn in het oog. Ook de 87-jarige Johanna Swart is afval op plekken waar het niet hoort liever kwijt dan rijk.

Na een bezoek aan haar kleinkinderen in Friesland is zij een ware zwerfafval-activist geworden.“Het is een heel leuk verhaal. Toen ik een keer bij mijn kleinkinderen op bezoek was, vroeg één van hen: ‘Oma, zullen wij een stukje gaan wandelen?’ Mijn kleindochter nam een plastic zak en handschoenen mee. Ze was toen een jaar of dertien. Ik was daar zo van onder de indruk, dat ik dacht: dat kan ik thuis ook doen. Een beetje de omgekeerde wereld, dat ik zo het goede voorbeeld van mijn kleindochter overnam.”

Johanna loopt nu ongeveer vijf jaar van de Ringdijk tot Bolnes en over de Benedenrijweg weer terug naar huis. Bijna iedere zondagmiddag, met mooi weer, gaat zij op pad om het zwerfafval van de straat op te rapen. “Tijdens het prikken word ik veel aangesproken door mensen die dan zeggen: dat is goed werkt wat u doet. Ik probeer de mensen enthousiast te maken om mee te helpen.

Ik loop vaak alleen, maar met iemand samen of een groepje zou veel leuker zijn. Wij zijn bezig met het oprichten van een prikgroep en nodigen iedereen uit om mee te doen! Hopelijk kunnen we dan een keer per maand gezamenlijk lopen. Zo houden we samen onze leefomgeving een stuk schoner en wordt zwerfafval verplaatst naar de afvalbak, waar het hoort.”

Koffieochtend 10 juni

Johanna komt graag in contact met mensen die zwerfafval opruimen of daar interesse in hebben. Ook wil zij graag haar ervaringen met anderen delen. Heeft u interesse of wilt u ook eens helpen? Dan zien wij u graag zaterdag 10 juni van 10.00 tot 11.30 uur tijdens de zwerfafval-koffieochtend bij Stichting Wijkactiviteiten Slikkerveer (SWS) aan Reijerweg 62. Dit is een bewonersinitiatief.
Zwerfafvalvrijwilligers kunnen er met elkaar kennismaken. Toon Huizer, voorzitter van Buurtpreventie Bolnes, komt vertellen hoe er in Bolnes met zwerfafval wordt omgegaan. Aanmelden voor de koffieochtend is niet nodig. Kinderen zijn ook van harte welkom. Om 11.00 uur kunnen zij meelopen met de zwerfafval-speurtocht.

Aanmelden

Aanmelden voor de speurtocht kan tot donderdag 8 juni via e.buljubasic@ridderkerk.nl.