Uw afval bestaat eigenlijk maar voor een klein deel uit echt afval. Van het meeste afval kunnen weer nieuwe grondstoffen gemaakt worden. Zo besparen we schaarse grondstoffen en energie.

Papier, glas, textiel, maar ook plastic, frituurvet en groente-, fruit- en tuinafval (GFT) zijn dus juist heel waardevol. Door afval goed te scheiden, blijft er uiteindelijk heel weinig restafval over en dat is beter voor het milieu.

U kunt ook via Afvalscheidingswijzer.nl checken in welke bak uw afval hoort.

PMD bij het restafval

Vanaf 1 januari 2020 moet PMD bij het restafval. Wij zorgen dat PMD door nascheiding uit het afval wordt gehaald. Deze manier van inzamelen is beter voor het milieu en bespaart geld.

Wanneer wij het hebben over kunststof en plastic afval spreken wij van PMD. Deze afkorting staat voor:

  • Plastic verpakkingen,
  • metalen verpakkingen (denk aan blikjes) en
  • drinkpakken (denk aan drinkpakken voor sap en zuivel)

Plastic

Plastic flessen, flacons, bekers, kuipjes, plastic tubes, potjes, deksels, zakken en folies. Plastic flessen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Plastic doppen mogen op de flessen blijven zitten.

Metaal

Frisdrankblikjes, blikjes van honden- en kattenvoer, soep- en groenteblikken, metalen deksels, tubes en doppen, aluminium schaaltjes en bakjes. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten.

Drinkpakken

Pakken voor sap en zuivel zoals melk, yoghurt, vla, e.d., drinkpakjes voor kinderen. Verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg. Doppen mogen op de verpakkingen blijven zitten.

Ook PMD

Plastic tasjes en broodzakken; verpakking van vleeswaren en kaas; folies om tijdschriften en reclamefolders; verpakkingen van tandenborstels, snoeren en schroeven; boterkuipjes, sausbakjes, smeerkaas-, paté- of koffiemelkkuipjes; groente-, fruit- en saladebakjes of -zakjes, patatbakjes; bekers voor yoghurt, vla, slagroom, ijs; deksels van potten pindakaas, chocopasta, jam; knijpflessen voor sauzen zoals ketchup en mayonaise; flacons voor wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, shampoo; flacons voor bijvoorbeeld shampoo, douchegel, badschuim en zeep; tubes voor bijvoorbeeld gel, crème, bodylotion en tandpasta; flessen voor olie en azijn; flessen voor frisdrank, water en zuivel; potjes voor gel, medicijnen, vitamines; plantenpotten; kartonnen drinkpakken.

Hoe aanbieden?

De minicontainer met oranje deksel is voor PMD en huishoudelijk afval. Deze wordt 1 x per twee weken leeg gemaakt.

Woont u in een flat? Dan is er een ondergrondse container voor PMD en restafval; deze maakt u open met een pasje. Het telefoonnummer dat op het pasje vermeld staat is niet meer in gebruik. Voor vragen kunt u contact opnemen met de gemeente, telefoon (0180) 451 234.

Zorg ervoor dat:

  • de minicontainer op de goede plaats staat met de opening naar de weg aangeboden
  • het deksel van de minicontainer gesloten is
  • er géén losse zakken bij staan
  • de minicontainer niet zwaarder is dan 60 kilo.

Is de minicontainer niet geleegd of is deze kapot, doe dan online een melding.
Doe een Melding over afval

Nieuwe werkwijze per 2021

Met ingang van 2021 gaan we registreren hoe vaak de minicontainer voor PMD en restafval wordt aangeboden. In geval van een ondergrondse container voor PMD en restafval gaan we met behulp van een pasje registreren hoe vaak de klep open en dicht gaat. Voor het bedrag van de afvalstoffenheffing kunt u 104 keer de ondergrondse openen en 26 keer per jaar de minicontainer aan de straat zetten. Het bedrag dat u bijbetaalt als u vaker restafval aanbiedt of terugkrijgt bij minder aanbiedingen wordt jaarlijks (tegelijk met het tarief afvalstoffenheffing) vastgesteld door de raad.

Uw persoonlijke afvalkalender

Bekijk uw persoonlijke afvalkalender online.