Het schip waarop het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) tijdelijke opvang gaat bieden aan asielzoekers arriveert waarschijnlijk nog deze week in de haven van Ridderkerk. In de dagen erna worden de benodigde maatregelen getroffen en voorzieningen gerealiseerd.

De datum waarop de eerste asielzoekers aan boord gaan, is nog niet bekend. Voorafgaand krijgen inwoners gelegenheid vragen te stellen over de komst van asielzoekers. Dat kan vrijdag 26 november tijdens een spreekuur op het schip.

Aanmelden noodzakelijk

Belangstellenden dienen zich uiterlijk woensdag 24 november 12.00 uur aan te melden, met opgave van een eerste en tweede gewenste tijdstip waarop men het schip wil bezoeken. Dat kan 26 november tussen 9 en 12 uur, 14 en 17 uur en 18.30 en 21.30 uur. Aanmelden is nodig om ongewenste drukte te vermijden, met het oog op de coronamaatregelen.

Overeenkomst

Het college besloot deze week met het COA een formele bestuursovereenkomst aan te gaan over de komst van het passagiersschip. Het schip krijgt een ligplaats aan de passantensteiger. Er is plek voor maximaal zeventig asielzoekers tot uiterlijk 1 februari 2022. De bestuursovereenkomst en een afsprakendocument scheppen duidelijkheid over de verdeling van rollen en verantwoordelijkheden tussen gemeente en COA.

Voor de duur dat het COA-schip in de haven van Ridderkerk ligt, wordt een beheercommissie ingesteld. Daarin hebben in ieder geval zitting belanghebbenden uit de directe omgeving, de voorzitter van Wijkoverleg Drievliet/'t Zand, het COA, politie en gemeente.

Achtergrond

Door de ontwikkelingen in Afghanistan is er een verhoogde instroom van asielzoekers in ons land. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft een tekort aan opvangplaatsen. De asielzoekerscentra (AZC's) zitten overvol, door de verhoogde instroom in combinatie met de krapte op de woningmarkt. Met het beschikbaar stellen van een ligplaats voor een opvangschip draagt Ridderkerk een steentje bij aan de oplossing van dit knellende probleem.

Aanmelden voor het spreekuur kan via vluchtelingenopvang@ridderkerk.nl en bij het bestuurssecretariaat: (0180) 451 280.