U kunt een overledene laten begraven of cremeren.

De overledene moet uiterlijk 6 werkdagen na het overlijden begraven of gecremeerd zijn. Soms is uitstel mogelijk, bijvoorbeeld als er familie vanuit het buitenland moet komen. Dit regelt uw uitvaartondernemer met de gemeente.

Toestemming voor begraven of cremeren

Uw uitvaartondernemer vraagt de toestemming aan de gemeente. U hoeft dit niet zelf te doen.

Uw uitvaartondernemer (of een nabestaande) vraagt toestemming aan de gemeente als de persoon door natuurlijke oorzaak is overleden. U hebt hiervoor een verklaring nodig van een arts of een lijkschouwer. Een arts moet altijd toestemming geven om een lichaam later te begraven of te cremeren.

Is de overledene door een onnatuurlijke oorzaak gestorven? Bijvoorbeeld door een ongeval of misdrijf? Dan vraagt uw uitvaartondernemer (of een nabestaande) eerst toestemming aan de officier van justitie en daarna aan de gemeente.

Uw uitvaartondernemer  (of een nabestaande) regelt ook de aangifte van overlijden.

Uitstel voor begrafenis of crematie

U kunt uitstel van de begrafenis of crematie vragen in bijzondere situaties:
•    familieleden moeten uit het buitenland komen
•    het lichaam moet onderzocht worden vanwege een misdrijf
•    slechte lichamelijke toestand van de moeder van een kind dat doodgeboren of kort na geboorte overleden is

As verstrooien

• Na een crematie wordt de as van de overledene verzameld in een asbus.
  • Deze asbus blijft een maand in de algemene nis van het crematorium.
  • Tijdens deze maand beslist u wat u met de as wilt doen.
  • Wilt u de as verstrooien in Ridderkerk?
    • Er zijn op de begraafplaats Vredehof twee plekken (verstrooiplaatsen) waar as kan worden verstrooid.
    • Nabestaanden kunnen, onder bepaalde voorwaarden, ook buiten de begraafplaatsen zorg dragen voor het bewaren of verstrooien van as. Hiervoor moeten zij dan wel zelf het initiatief nemen.
    • Voor alle asverstrooiingen geldt dat toestemming nodig is van de eigenaar van de grond.
    • U mag de as niet verstrooien op plaatsen waar de gemeente dit verboden heeft.

Informatiefolder

Uitgebreide informatie kunt u raadplegen in de Verordening en tarieventabel Lijkbezorgingsrechten 2019.

Begraafplaatsen

Ridderkerk heeft twee begraafplaatsen. Die zijn elke dag open van zonsopgang tot zonsondergang.

Begraafplaats 'Rusthof'
Lagendijk 50,
2981 EN Ridderkerk
Telefoon: (0180) 451 248 (ook buiten kantoortijd)

Begraafplaats 'Vredehof'
Lagendijk 112,
2981 EN Ridderkerk
Telefoon: (0180) 451 248 (ook buiten kantoortijd)

Het reserveren van het rouwcentrum Vredehof of het vastleggen van een tijd voor een uitvaart, kan door de begrafenisondernemer geregeld worden via de Begraafplaatsagenda.

Uitgebreide informatie over begraven, cremeren en begraafplaatsen

Uitgebreide informatie over onder andere de mogelijkheden van begraven en cremeren in Ridderkerk, de begraafplaatsen en de regels die daar gelden kunt u vinden op onze pagina met meer informatie.

Is deze pagina naar wens?