Subsidie voor doe-het-zelvers

Neemt u isolatiemaatregelen in uw huis? Gaat u het ook zelf doen? Wellicht komt u dan in aanmerking voor een subsidie van maximaal €1.350,-.

Meer comfort, minder energieverbruik en een lagere energierekening? Dan is het isoleren van uw huis een slimme keuze! Als u de isolatiemaatregelen zelf uitvoert, kunt u in aanmerking komen voor een aantrekkelijke subsidie tot wel €1.350,-! Dit betekent dat u niet alleen bespaart op uw energierekening, maar ook nog eens geld terugkrijgt voor de tijd die u in de uitvoering hebt gestoken. Hieronder leest u de details van de subsidie, hoe u de subsidie aanvraagt en meer.

Isolatiesubsidie

Met de subsidie is het mogelijk isolatiemateriaal voor de vloer, kruipruimte, dak (binnenkant), gevel (binnenkant), en/of kierdichting aan te schaffen.

Het voordeel van zelf de maatregelen uitvoeren, is dat u bespaart op de arbeidskosten. U heeft daarnaast ook niet te maken met lange wachttijden. Dat zou wel het geval zijn wanneer u een installateur inschakelt. Ook hoeft u geen investeringskosten voor te schieten, die u pas na uitvoering terugkrijgt, zoals bij de landelijke ISDE-subsidie. Wanneer u in aanmerking komt voor de subsidie, krijgt u een voucher die u kunt besteden.

Voor wie is de subsidie bedoeld?

U kunt subsidie aanvragen als u eigenaar bent van een woning en deze zelf wilt en kunt isoleren. Uw koopwoning moet een (geschat) energielabel D, E, F of G hebben en een WOZ-waarde van maximaal €330.000,-.

Welke maatregelen vallen buiten de regeling?

De subsidie is niet bedoeld voor isolatiemaatregelen die aan de buitenkant van de woning gedaan moeten worden. Hier heeft u een vergunning voor nodig. Dit zijn ook maatregelen die wel door een installateur moeten worden gedaan.

Wat zijn de voordelen van isolatie?

Een goed geïsoleerde woning heeft meerdere voordelen. Ten eerste zorgt het voor verhoogd comfort, doordat de temperatuur beter wordt vastgehouden. In de winter blijft het daardoor warmer en in de zomer koeler. Bovendien kan het isoleren van een woning leiden tot aanzienlijke energiebesparingen, omdat er minder warmte verloren gaat door muren, dak en vloer. Dit leidt tot een lagere energierekening, waardoor het isoleren van de woning een investering op de lange termijn kan zijn. Ten slotte kan een goed geïsoleerde woning aantrekkelijker zijn voor een opvolgende koper van uw woning in de toekomst waardoor de waarde van de woning kan stijgen.

Voucher

De voucher krijgt u alleen wanneer blijkt dat u de isolatiemaatregelen zelf uit kunt voeren. Per mail krijgt u hem opgestuurd. De voucher kan worden besteed bij de WoonWijzerWinkel en de bouwmarkten Gamma, Karwei en Praxis in heel Nederland. Ook kunt u terecht bij ZetDuurzaamStappen. Het is mogelijk om de voucher op te delen en bij meerdere bouwmarkten te gebruiken. Na ontvangst is de voucher 4 maanden geldig. Zorg ervoor dat u de producten binnen deze geldigheidsperiode aanschaft. Wees er snel bij. Het geld voor de subsidie kan opraken, omdat de gemeente hiervoor een maximaal budget heeft vastgesteld. Elke woning die in aanmerking komt voor de subsidie, heeft recht op maximaal 1 voucher.

Subsidie aanvragen

Wilt u aan de slag met uw woning? Meld u aan via het aanvraagportaal. Het aanvragen duurt 5 minuten. We vragen om uw postcode, huisnummer, e-mailadres en telefoonnummer. Op deze manier kan de energieadviseur een afspraak met u inplannen. Wilt u het hele proces weten? Onderaan de pagina leggen we het proces stapsgewijs uit.

Hulp nodig bij het isoleren?

Als het toch niet lukt met de uitvoering, neem contact op via duurzaam@ridderkerk.nl voor hulp op afstand van een professional. Deze kan u begeleiden met het geven van advies om de klus te klaren.

Waarom doet de gemeente dit?

De gemeente heeft de ambitie om voor 2050 aardgasvrij te zijn. Dat staat in het Nationaal Klimaatakkoord uit 2019. Het isoleren van woningen heeft een positief effect op uw energieverbruik. Goede isolatie zorgt voor minder warmteverlies in de winter en minder warmte binnenshuis in de zomer. Dat leidt weer tot lagere energiekosten. Daarnaast draagt het bij aan het verminderen van broeikasgasuitstoot en vermindert het de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Dit leidt tot een duurzamere leefomgeving. Lees hier meer over in De Klimaatvisie Ridderkerk: de route naar een duurzaam 2050.

Bent u benieuwd naar het proces? Hieronder staat een opsomming.

 1. Aanmelden: u meldt zich aan via het aanvraagportaal.
 2. Advies: een energieadviseur van Enven of Klaassen PBOV komt op afspraak bij u langs om de woning te inspecteren.
 3. Ontvangst voucher: als de energieadviseur inschat dat u de maatregel zelf kunt uitvoeren, ontvangt u de voucher in uw mailbox. Ook krijgt u kluswijzers en -video’s om u te helpen bij het aanbrengen van de isolatie.
 4. Inzetten voucher: met de voucher schaft u het isolatiemateriaal aan in de WoonWijzerWinkel, een van de geselecteerde bouwmarkten (Gamma, Praxis, Karwei) of ZetDuurzaamStappen. In de toekomst wordt aanbod nog verder uitgebreid.
 5. Uitvoeren maatregelen: u gaat aan de slag met het isoleren van de woning.
 6. Afronding: maak een foto van de situatie nadat de werkzaamheden zijn doorgevoerd. Upload de foto’s op de website van voor, tijdens en na de werkzaamheden.

De besparing hangt af van het type woning en de prijs van aardgas. Het gedrag van bewoners is niet meegenomen in de berekening. De besparing is berekend op basis van €1,2 per kuub aardgas en €0,25 per kilowattuur. Bij een tussenwoning wordt doorgaans minder aardgas gebruikt dan bij een vrijstaande woning. Dit komt doordat een vrijstaande woning meer oppervlakte heeft en meer warmte verliest als er geen of matige isolatie is. Daarom zal de besparing bij een vrijstaande woning hoger zijn als deze wordt geïsoleerd.

 • Woont u in een tussenwoning? Dan bespaart u per jaar met vloerisolatie €100, dakisolatie €450 of een voorzetwand €210.
 • Woont u in een hoekwoning? Dan bespaart u per jaar met vloerisolatie €160, dakisolatie €500 of een voorzetwand €480.
 • In een 2-onder-1-kapwoning? Dan bespaart u per jaar met vloerisolatie €200, dakisolatie €550 of een voorzetwand €500.
 • In een vrijstaande woning? Dan bespaart u per jaar met vloerisolatie €300, dakisolatie €800 of een voorzetwand €700.

U kunt in heel Nederland uw voucher besteden bij de deelnemende bouwmarkten Gamma, Praxis en Karwei. Benieuwd naar de bouwmarkten bij u in de buurt? Bekijk de lijst hieronder.

 • WoonWijzerWinkel, Directiekade 2, 3089 JA Rotterdam
 • Zet Duurzaam Stappen, Onderlangs 14, 2991 EM Barendrecht
 • Gamma Ridderkerk, Gieterijstraat 20, 2984 AB Ridderkerk
 • Praxis Barendrecht, Bergen 1, 2993 LR Barendrecht
 • Karwei Barendrecht – Reijerwaard, Lorentzweg 4, 2991 XM Barendrecht
 • Karwei Barendrecht – Carnisse, Rostock 3, 2993 LH Barendrecht

Bij het uitvoeren van isolatiemaatregelen draagt u zelf het risico. De gemeente kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele gevolgen. Hieronder vindt u tips en advies om de risico’s bij zelf isoleren zo klein mogelijk te maken.

Gezondheid

Bij het werken met isolatiematerialen zoals glas- of steenwol is het belangrijk om beschermende maatregelen te nemen.

 • Draag handschoenen, een (wegwerp)overall, veiligheidsbril en een P2-stofkapje.
 • Houd de werkplek schoon om stof te verminderen.
 • Vermijd het gebruik van schapenwol vanwege gezondheids- en milieurisico’s.
 • Zorg voor goede ventilatie tijdens het werk om irritatie aan huid en luchtwegen te voorkomen.
 • Spoel uw huid af na het werk en gooi wegwerpoveralls weg bij het restafval.

Veiligheid

Bouwmaterialen worden ingedeeld in Euro-brand-klassen, variërend van A1 (niet brandbaar) tot F (zeer brandbaar). Steenwol, glaswol en resolschuim zijn niet of nauwelijks brandbaar, terwijl andere materialen wel brandbaar zijn. Hogere brand-klassen worden aanbevolen voor openbare gebouwen en woongebouwen, terwijl lagere klassen beperkt kunnen worden toegepast in situaties met minder strenge brandveiligheidseisen. Zorgvuldige materiaalkeuze en naleving van bouwvoorschriften zijn essentieel voor brandveiligheid in bouwprojecten. Aanvullende maatregelen zoals brandwerende coatings en isolatie kunnen worden toegepast om de veiligheid verder te verhogen.

Risico’s op fouten

Bij het zelf isoleren van uw woning is het belangrijk om fouten te voorkomen die kunnen leiden tot een lager definitief energielabel.

 1. Kieren en naden: enkele veelvoorkomende fouten zijn onder andere kieren en naden die ontstaan als isolatieplaten niet goed op elkaar aansluiten of verzakken. Dit kan leiden tot warmtelekken en verlies van isolatievermogen.
 2. Onjuiste isolatiediktes: daarnaast kan het gebruik van onjuiste isolatiediktes leiden tot verminderde isolatieprestaties. U bent niet verplicht om de wettelijk voorgeschreven isolatiediktes te volgen. Het is belangrijk om voldoende isolatiedikte te gebruiken.
 3. Verkeerd isolatiemateriaal: een andere fout is het gebruik van verkeerd isolatiemateriaal. Niet elk isolatiemateriaal is geschikt voor elke situatie. Het is belangrijk om het juiste isolatiemateriaal te kiezen voor optimale prestaties. Zo kan isolatieschuim bijvoorbeeld ideaal zijn voor moeilijk bereikbare plekken, terwijl isolatieplaten of -dekens beter geschikt zijn voor andere locaties.
 4. Gebrekkige voorbereiding: een goede voorbereiding is belangrijk. Soms is het nodig om extra latten op de dakconstructie aan te brengen om voldoende diepte te creëren voor isolatie. Zorg ervoor dat u de juiste voorbereidende stappen neemt voor een efficiënte isolatie.
 5. Geen dampscherm: bij dak- en zoldervloerisolatie is een dampscherm essentieel om te voorkomen dat vocht van binnenuit in de isolatielaag doordringt en de isolerende werking van het materiaal vermindert. Het is mogelijk om isolatiematerialen te kopen die al voorzien zijn van een dampwerende laag, zorg ervoor dat u deze op de juiste manier installeert.
 6. Bestaande vochtproblemen niet opgelost: daarnaast is het belangrijk om eventuele vochtproblemen eerst op te lossen voordat u gaat isoleren. Schimmelplekken of vochtplekken op de muren dienen eerst te worden aangepakt, aangezien negeren van vochtproblemen kan leiden tot verdere verergering van de schade.

Geen garantie op de uitgevoerde werkzaamheden

Bij zelf isoleren is er geen garantie op de uitgevoerde werkzaamheden, zoals bij een professionele vakman. Dit betekent dat als er bijvoorbeeld vochtschade ontstaat door een foutieve plaatsing van de isolatie, de kosten voor het herstellen hiervan voor uw rekening zijn. In de meeste gevallen is er wel garantie op het isolatiemateriaal zelf. Als u na de werkzaamheden een nieuw definitief energielabel wil aanvragen, maar de maatregel is foutief uitgevoerd, kan dit worden meegenomen in de beoordeling voor een nieuw energielabel door de EPA-adviseur.

Gaat u aan de slag met EPS-platen of met steenwol? Dan is het goed om te weten welk isolatiewaarde het meest geschikt is. In de productenlijst vindt u alle informatie die u op weg kan helpen.

Productenlijst isolatiemaatregelen (pdf, 150kb).

Als bij werkzaamheden nog bruikbaar bouwmateriaal vrijkomt, kunt u dit gebruiken voor een volgende klus of aanbieden aan iemand anders. Dit kan bijvoorbeeld via diverse weggeefhoeken op Facebook of Marktplaats.

EPS ‘piepschuim’ kan gescheiden ingeleverd worden bij het afvalaanbiedstation voor recycling. Dit kan in een container of grote zak. Volg daarbij de instructies van het bedrijf. Glaswol of steenwol kan bij het restafval worden weggegooid.

U kunt ook terecht bij het afvalaanbiedstation aan de Crezeepolder 9 in Hendrik-Ido-Ambacht. U moet wel in bezit zijn van een afvalpas. Kijk voor meer informatie en openingstijden op de website van BAR Afvalbeheer.