Hoe wip ik tegels?

U gaat die overbodige tegels wippen? Mooi! Maar weet u wel hoe dat moet? Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder leest u in het kort hoe u die tegels het best wipt.

1. Welke tegels moeten weg?

Om te beginnen is het handig om te bepalen welke tegels er überhaupt weg moeten. Als u planten wilt plaatsen, is het slim om te onderzoeken of de tegels waarop u ze wilt zetten veel zonlicht krijgen of juist vaak nat blijven na regenval. Dit is belangrijk bij het kiezen van de juiste plantensoorten.

2. Weg met die tegels!

Wrik de tegel los met een spade of een schep. De eerste tegel is meestal het lastigst om los te krijgen, maar daarna heeft u ongetwijfeld de smaak te pakken.

3. Verwijder het zand en plaats tuinaarde

Planten houden niet van zand. Graaf 30 cm zand af en vervang het door biologische tuinaarde. Check bij de gemeente of zij het afgegraven zand ophalen.

4. Planten of zaaien?

U kunt nu beginnen met planten! Gebruik zaden, bollen of kleine voorgekweekte planten. Grote voorgekweekte planten zijn slechter voor het milieu. Denk eraan dat er onder elke tegel 900 cm2 groen schuilt. Veel plezier met uw groene tuin!

Wat doe ik met mijn gewipte tegels?

Als u de tegels gewipt heeft, wilt u daar op een verantwoorde en duurzame manier mee omgaan. Maar hoe doet u dat? Lees de tips op de website van NK Tegelwippen.

Filmpje

Bekijk ook het filmpje voor hoe u tegels wipt.