Vergroen uw tuin

Vergroen uw tuin en haal die tegels eruit. Iedere tegel minder, is winst voor de natuur! Er zijn vele mogelijkheden en het hoeft niet duur of veel onderhoud te vragen, als u maar voor de juiste beplanting kiest.

De groene tuin

Een groene tuin heeft veel voordelen. Door het veranderende klimaat gaat het heviger regenen. In een groene tuin kan water wegzakken in de grond. Zo houdt u water vast voor tijdens de steeds drogere zomers en sterven planten niet af. En groen geeft verkoeling. Dat komt tijdens een hittegolf goed van pas.

Planten en bomen zuiveren de lucht, verhogen de waarde van uw woning en zien er mooi uit! Zo slaat u water op in de bodem, slaat u CO2 op in planten en struiken en steunt u de bijen, vlinders, vogels en egels. Wie weet creëert u met onze tips binnenkort wel een groene oase in uw buurt.

Hieronder vindt u een aantal websites van organisaties die u op weg kunnen helpen.

Operatie Steenbreek

Vanuit actie Operatie Steenbreek willen wij u helpen door te adviseren en informeren hoe u een groene tuin krijgt die weinig onderhoud vraagt en goedkoop is. Deze beweging wil iedereen in Nederland enthousiast maken om de tuin te vergroenen. Gemeente Ridderkerk steunt dit van harte en heeft zich aangesloten bij dit initiatief.

Op de website van Operatie Steenbreek vindt u meer informatie over het ontstenen van uw tuin, duurzaam onderhoud en planten en zaaien. Of vraag de folder over Operatie Steenbreek bij ons aan via het bestelformulier.

Huisje Boompje Beter

Een groene tuin hoeft niet moeilijk te zijn. Hoe kiest u de juiste beplanting? Past een gazon bij u of juist een bloemenweide? Lees dit en nog veel meer op de website van Huisje Boompje Beter.

Meer weten

  • Lees het Handboek voor de Watervriendelijke tuin voor tips die bijdragen aan een watervriendelijke en hittebestendige tuin.
  • De gemeenten Ridderkerk, Barendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht en Albrandswaard werken samen om de ruimtelijke kwaliteit op IJsselmonde te verbeteren. Bent u tuinder in het gebied, een (toekomstige) bewoner of gewoon geïnteresseerd? Op de website Mooi IJsselmonde vindt u alle informatie over de veranderingen in het buitengebied van IJsselmonde en het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit.