Werken aan de bodem

U heeft de tegels eruit gehaald, dus tijd om te werken aan de bodem. Uw planten hebben namelijk een fantastische, luchtige en voedzame bodem nodig om in te kunnen groeien. Als u een sterke basis legt, worden uw planten minder snel ziek en groeien ze als een speer.

Zand weghalen

Als u tegels in de tuin heeft, zit er meestal zand onder. Maar planten houden niet van zand. U moet ongeveer 30 centimeter zand weghalen en vervangen door goede aarde als u planten wilt laten groeien. Als u een boom wilt planten, moet u minstens een meter zand weghalen en ook vervangen door goede aarde.

Tuinaarde

Niet alle soorten tuinaarde zijn even goed voor onze planeet. Als u aarde gebruikt die gemaakt is van veengrond, veroorzaakt u namelijk veel CO2-uitstoot. Dat is niet zo fijn. Dus kies liever voor biologische tuinaarde, gemaakt van kokosvezels of duurzaam geoogst veen. Zo helpt u niet alleen uw planten, maar ook de aarde om ons heen.

Spitten

Zorg dat de grond niet te hard is aangedrukt, anders kan water er niet goed doorheen en krijgen de wortels van uw planten niet genoeg zuurstof. U kunt de grond losser maken door te spitten. Maar let op: na een zware regenbui is de grond te nat om te spitten omdat de aarde dan te dicht op elkaar komt te zitten.

Bodemdieren

Een gezonde bodem trekt allerlei leuke beestjes aan die helpen bij het afbreken van organisch materiaal. Dat klinkt misschien wat gek, maar zo blijft de grond lekker vruchtbaar en groeien uw planten als een gek.

Filmpje

Bekijk hier ook een filmpje over omgaan met de bodem.