Woont u in de wijk Oost? Dan kunt u een gratis boom voor in uw tuin aanvragen. We willen uw leefomgeving daarmee prettiger maken. Groen zorgt voor een gezonder klimaat en is goed voor vogels en insecten.

U kunt kiezen uit zes bomen: een Elstar-appelboom, gewone lijsterbes, bolesdoorn, bolvormige zilverlinde, sierkers of valse christusdoorn. Deze bomen zijn gekozen omdat ze niet al te groot worden. Bovendien zijn deze soorten goed voor insecten en aantrekkelijk voor vogels. De bomen worden met kluit geleverd, zijn circa drie meter hoog en wegen 25 tot 35 kilogram. Hieronder leest u een korte beschrijving van elke boom.

Bolesdoorn (Acer campestre 'Nanum')

Deze bolesdoorn valt direct op door de zeer dichte, bolronde kroonvorm. Een kroonvorm die zowel in hoogte als in breedte circa 3 meter doorsnede kan bereiken. In de herfst heeft de boom een extra sierwaarde dankzij de fraaie donkergele herfstkleur die de bladeren krijgen.

Valse Christusdoorn (Gleditsia triacanthos 'Elegantissima')

Kleine boom met een open eivormige kroon. Hoogte 6 meter. Stam en takken zijn ongedoornd. Het samengestelde blad is fijner van structuur. De kleine blaadjes zijn donkergroen. Na de bloei verschijnen de tot 45 cm lange, sikkelvormige, peulen. Deze kleuren van geelgroen naar bruinrood en blijven tot diep in de winter hangen. Kan goed in verharding. De bloemen bestaan uit lichtgroene trossen in juni / juli.

Elstar appel (Malus domesticaElstar’)

De Elstar is één van de bekendste appels in de supermarkt. In het voorjaar hebben de bomen een rijke wit-roze bloesem, waar de bijen van kunnen genieten. Aan het eind van het jaar hangen ze vol met heerlijke appels, die niet alleen een mooie kleur aan de boom geven, maar ook eetbaar zijn voor mens en dier. De Elstar is een behoorlijke gezonde boom en hoe ouder hij wordt, des te karakteristieker hij er uitziet. De bast wordt steeds grilliger en de zware takken die de appels moeten dragen, kun je zelf vormen. Als een leiboom, een hele smalle boom of met mooi laaghangende takken.

Sierkers (Prunus 'Pandora')

Prunus 'Pandora' heeft aanvankelijk een zuilvormige kroon die later meer vaasvormig wordt. Hoogte 4 tot 6 meter. Het eivormige tot langwerpige blad loopt bronskleurig uit en kleurt later donkergroen. Het wordt 5 tot 7 cm groot. Herfstverkleuring is oranjerood. De talrijke enkelvoudige bloemen, diameter circa 3 cm, zijn wit met iets roze. Bloeit begin april, vóór het blad. De op kersen lijkende rode vruchten komen weinig voor.

Gewone lijsterbes (Sorbus aucupariaSheerwater Seedling')

De gewone lijsterbes is een markante boom die de seizoenen duidelijk laat zien. Zo loopt de boom in het voorjaar uit met licht groene blaadjes, gevolgd door een rijke bloei van witte bloemschermen. In de zomer is de boom getooid met gezond groen blad en in de herfst hangen de knaloranjerode bessen in grote trossen aan de boom. Deze blijven lang hangen en vormen pas aan het einde van de winter een traktatie voor de vogels die er gek op zijn. Uiteindelijke hoogte 6 tot 12 meter en 4 tot 5 meter breedte.

Bolvormige zilverlinde (Tilia tomentosa ‘Silverglobe’)

Deze bolvormige zilverlinde bloeit uitbundig in juli met prachtige gele bloemen die aantrekkelijk zijn voor vlinders. In de herfst heeft de boom een extra sierwaarde dankzij de fraaie gele herfstkleur die de bladeren krijgen. Maximaal 6 meter hoog.

Veel voordelen

Deze actie hoort bij onze Groenvisie. Wethouder Peter Meij: "We willen het groene karakter van Ridderkerk in stand houden en waar mogelijk uitbreiden. Dat heeft onder meer te maken met de klimaatverandering. Meer en beter groen zorgt ervoor dat we ook in de toekomst in een gezonde en prettige omgeving kunnen leven." Met meer groen in uw tuin blijft er minder water staan na een flinke regenbui, het geeft verkoeling bij warm weer en is goed voor dieren. Het zuivert fijnstof uit de lucht, geeft zuurstof af en vermindert stress.

Een boom aanvragen

Woont u in Oost en wilt u een boom? Aanmelden kan bij De Bloemenjungle via info@bloemenjungle.nl of telefoon (0180) 424 546. Er zijn 260 bomen beschikbaar. Hierbij geldt: op is op. Bestellen kan tot zaterdag 31 oktober. U ontvangt bericht of u wel of niet in aanmerking komt. Bewoners van Drievliet die vorig jaar niet in aanmerking kwamen, kunnen zich opnieuw aanmelden.

De Bloemenjungle bezorgt de bestelde boom vanaf 16 november. Als u niet thuis bent, wordt de boom ook geleverd. U krijgt er een plantinstructie bij, zodat u weet hoe u de boom goed kunt planten. Wij ontvangen graag een foto van uw geplante boom. Die kunt u mailen naar info@bloemenjungle.nl.

Meer informatie

Voor vragen omtrent deze actie kunt u bellen met de gemeente, telefoon (0180) 451 234.