Woont u in de wijk Centrum, West of Bolnes? Dan kunt u deze maand gratis een boom voor in uw tuin aanvragen. We willen uw leefomgeving daarmee prettiger maken. Groen zorgt ook voor een gezonder klimaat en is goed voor vogels en insecten.

U kunt kiezen uit 5 bomen: een Elstar-appelboom, Gewone lijsterbes, Bolvormige zilverlinde,  Sierkers, en Valse christusdoorn. Deze bomen worden niet al te groot en staan mooi staan in de tuin. Bovendien zijn deze soorten goed voor insecten en aantrekkelijk voor vogels. De bomen worden met kluit geleverd. Ze zijn circa 3 meter hoog met een gewicht van 20 tot 30 kg. Onderaan deze pagina leest u een korte beschrijving van elke boom.

Boom aanvragen

Woont u in de wijken Centrum, West of Bolnes en wilt u een boom? Dan kunt u terecht bij De Bloemenjungle. Mail naar info@bloemenjungle.nl of bel naar 0180 424 546. Bestellen kan tot zaterdag 29 oktober. We geven maximaal 250 bomen weg. Voor overige vragen over deze actie kunt u bellen naar 0180 451 234.

De Bloemenjungle bezorgt de bestelde boom vanaf maandag 14 november. Ook wanneer u niet thuis bent wordt de boom geleverd.  Bij de boom krijgt u een plantinstructie, zodat u precies weet hoe u de boom goed in uw tuin kunt zetten.

U ontvangt een bericht of u wel of niet in aanmerking komt voor een boom. Als u in aanmerking komt dan vragen wij u een foto van uw geplante boom te sturen. Dan weten wij dat de boom daadwerkelijk in uw tuin is aangeplant.

Veel voordelen

We willen het groene karakter van Ridderkerk in stand houden en waar mogelijk uitbreiden. Dat heeft onder meer te maken met de klimaatverandering. Meer en beter groen zorgt ervoor dat u ook in de toekomst in een gezonde en prettige omgeving kunt leven. Meer groen in uw tuin heeft veel voordelen: Er blijft minder water staan na een flinke regenbui, het geeft verkoeling en is goed voor dieren. Het zuivert fijnstof uit de lucht, geeft zuurstof af en vermindert stress. Groen zorgt ook voor een waardestijging van uw huis.

Elstar appelboom

Elstar appelboom (Malus domestica ‘Elstar’)

De Elstar is één van de bekendste appels in de supermarkt. In het voorjaar hebben de bomen een rijke wit-roze bloesem, waar de bijen van kunnen genieten. Aan het eind van het jaar hangen ze vol met heerlijke appels, die niet alleen een mooie kleur aan de boom geven, maar ook eetbaar zijn voor mens en dier. De Elstar is een behoorlijke gezonde boom en hoe ouder hij wordt, des te karakteristieker hij er uitziet. De bast wordt steeds grilliger en de zware takken die de appels moeten dragen, kun je zelf vormen. Als een leiboom, een hele smalle boom of met mooi laaghangende takken.

Gewone lijsterbes

Gewone lijsterbes (Sorbus aucuparia ‘Sheerwater Seedling')

De gewone lijsterbes is een markante boom die de seizoenen duidelijk laat zien. Zo loopt de boom in het voorjaar uit met licht groene blaadjes, gevolgd door een rijke bloei van witte bloemschermen. In de zomer is de boom getooid met gezond groen blad en in de herfst hangen de knaloranjerode bessen in grote trossen aan de boom. Deze blijven lang hangen en vormen pas aan het einde van de winter een traktatie voor de vogels die er gek op zijn. Uiteindelijke hoogte 6 tot 12 meter en 4 tot 5 meter breedte.

Bolvormige zilverlinde

Bolvormige zilverlinde (Tilia tomentosa ‘Silverglobe’)

Deze bolvormige zilverlinde bloeit uitbundig in juli met prachtige gele bloemen die aantrekkelijk zijn voor vlinders. In de herfst heeft de boom een extra sierwaarde dankzij de fraaie gele herfstkleur die de bladeren krijgen. Maximaal 6 meter hoog.

Sierkers

Sierkers (Prunus 'Pandora')

Prunus 'Pandora' heeft aanvankelijk een zuilvormige kroon die later meer vaasvormig wordt. Hoogte 4 tot 6 meter. Het eivormige tot langwerpige blad loopt bronskleurig uit en kleurt later donkergroen. Het wordt 5 tot 7 cm groot. Herfstverkleuring is oranjerood. De talrijke enkelvoudige bloemen, diameter circa 3 cm, zijn wit met iets roze. Bloeit begin april, vóór het blad. De op kersen lijkende rode vruchten komen weinig voor.

Valse christusdoorn

Valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos 'Elegantissima')

Kleine boom met een open eivormige kroon. Hoogte 6 meter. Stam en takken zijn ongedoornd. Het samengestelde blad is fijner van structuur. De kleine blaadjes zijn donkergroen. Na de bloei verschijnen de tot 45 cm lange, sikkelvormige, peulen. Deze kleuren van geelgroen naar bruinrood en blijven tot diep in de winter hangen. Kan goed in verharding. De bloemen bestaan uit lichtgroene trossen in juni / juli.