De gemeente Ridderkerk werkt samen met politie en het Openbaar Ministerie om heling tegen te gaan. Medewerking van handelaren, opkopers en inwoners is belangrijk bij het voorkomen en aanpakken van heling. Daarvoor gebruiken wij twee belangrijke middelen:

Hiermee verkleinen we de afzetmarkt van gestolen goederen en dringen we het aantal woninginbraken, fietsdiefstallen en auto-inbraken terug.

Wat is heling?

Bent u ooit wel eens in de gelegenheid geweest om voor een klein bedrag een fiets te kopen op straat of een online marktplaats? Of is u wel eens een product aangeboden dat 'van de vrachtwagen is gevallen'? De aankoop van dit soort goederen lijkt onschuldig en kan aantrekkelijk zijn. Er bestaat echter een kans dat u een product koopt dat gestolen is. U bent strafbaar als u gestolen spullen koopt terwijl u had kunnen bedenken dat het gestolen is. Let daarom goed op(externe link) als u tweedehands iets wilt kopen.

Wat u als inwoner kunt doen tegen heling

Met een paar handelingen kunt u ervoor zorgen dat inbraak en diefstal voor een crimineel niet meer aantrekkelijk zijn:

  • Registreer uw eigendommen in de app ‘Stop Heling(externe link)’. Deze is speciaal ontwikkeld voor een tablet en smartphone.
  • Maak het dieven niet te makkelijk en verklein het risico op inbraak en diefstal. Meer informatie vindt u op de website maakhetzeniettemakkelijk.nl(externe link).
  • Doe altijd aangifte bij de politie na diefstal van uw eigendommen. Dankzij de registratie van uw eigendommen in de app ‘Stop Heling’ kunt u snel nagaan welke belangrijke spullen gestolen zijn en kunt u de politie makkelijk, nauwkeurig en snel informeren. Dit vergroot de kans dat u uw eigendommen terugkrijgt.

Meer informatie en tips vindt u op www.stopheling.nl(externe link).

Wat u als opkoper of handelaar kunt doen tegen heling

Om heling tegen te gaan en de afzetmarkt voor gestolen goederen te verkleinen, geldt voor handelaren en opkopers specifieke wet- en regelgeving. Zo zijn handelaren wettelijk verplicht een doorlopend en gewaarmerkt in- en verkoopregister bij te houden via het Digitaal Opkopers Register (DOR).

Handelaren in tweedehands goederen zijn daarnaast verplicht om zich als handelaar bij de gemeente Ridderkerk aan te melden. Via www.ikbenhandelaar.nl(externe link) kunt u zich aanmelden bij het Digitaal Opkopers Loket (DOL). U krijgt dan inloggegevens waarmee u in het systeem komt. U kunt ook direct aangeven dat u gebruik wilt maken van het DOR. Voor meer tips kijkt u op www.stopheling.nl(externe link) van de politie. Ook als er iets van u gestolen is.

De politie voert samen met de gemeente controles uit op het aanmelden bij het DOL en het bijhouden van het DOR. U riskeert een geldboete, vrijheidsstraf of pandsluiting als geconstateerd wordt dat u het register niet of niet juist bijhoudt of wanneer u gestolen goederen doorverkoopt.