Van product naar grondstof: de circulaire economie

In een circulaire economie zijn producten geen afval maar grondstof. Er kunnen namelijk vaker dan u wellicht denkt weer nieuwe producten van gemaakt worden.

Een circulaire economie begint bij jezelf. Huishoudelijk afval is heel waardevol, omdat er weer nieuwe grondstoffen van gemaakt kunnen worden. Zo besparen we schaarse grondstoffen en energie. Door afval goed te scheiden, blijft er uiteindelijk heel weinig restafval over en dat is beter voor het milieu. Huishoudelijk afval bestaat eigenlijk maar voor een klein deel uit ‘echt afval’. Papier, glas, textiel, maar ook plastic en groente-, fruit- en tuinafval kunnen prima weer worden hergebruikt.

Laat uw spullen repareren

Heeft u kapotte elektrische apparaten, fietsen, kleding of speelgoed? Neem uw kapotte spullen mee naar het Repair Café. Een Repair Café is een gratis bijeenkomst waar u (samen) spullen kunt repareren. Op de locatie is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Ook zijn er vrijwilligers met veel reparatiekennis en -vaardigheden die u kunnen helpen. Heeft u niets om te repareren, neem dan een kop koffie of thee. Of help bij een reparatie van iemand anders. U kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.

Het Repair Café Ridderkerk vindt u in Gasterij de Ontmoeting aan de Boksdoornstraat 80. Het Repair Café is iedere laatste zaterdag van de maand geopend van 10.00 tot 12.00 uur. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Repair Café Ridderkerk. Of kijk op de website van BAR Afvalbeheer. Hier vindt u meer informatie over het laten repareren van uw spullen.

Voedselverspilling tegengaan

Onbewust gooien we heel wat voedsel weg. Wilt u meer weten over hoe u verspilling makkelijk kunt tegengaan en hoe u bewuster omgaat met eten en drinken? Kijk dan op de website van Milieu Centraal.

Bewust winkelen

Wilt u meer weten over eerlijk shoppen voor kleding? Kijk dan op de website van Milieu Centraal. Of kijk voor meer informatie over eerlijke producten op de pagina Fairtrade.