Bij het Ridderkerkse bedrijf Erdotex wordt dagelijks honderd ton ingezamelde gebruikte kleding gesorteerd. Dinsdag bracht het college van burgemeester en wethouders een bezoek aan het familiebedrijf.

Bij het bedrijf aan de Schrijnwerkerstraat werken 135 mensen. Erdotex heeft zo’n dertig jaar ervaring in het sorteren en herwaarderen van gebruikt textiel. Het bedrijf begon in Fijnaart. Via verhuizingen naar Montfoort en de Rotterdamse Waalhaven, streek het bedrijf een paar jaar geleden in Ridderkerk neer.

Het bedrijf, dat inmiddels meer vestigingen heeft, wil het hergebruik van kleding over de hele wereld stimuleren. Dit doen ze door de levenscyclus van een product te verlengen, om zo de impact op het milieu te minimaliseren. Erdotex vindt dit belangrijk omdat de textielindustrie wereldwijd de op één na meest vervuilende industrie is. Door het textiel te sorteren en te voorkomen dat het wordt verbrand, helpt Erdotex de CO2-uitstoot te verminderen. Erdotex heeft alle belangrijke processen, met uitzondering van het sorteerproces zelf, zoveel mogelijk geautomatiseerd.

De gesorteerde kleding vindt vanuit Ridderkerk zijn weg naar allerlei bestemmingen. Van winkels die gebruikte (en gerepareerde) kleding weer verkopen, tot recyclingbedrijven die de kleding omzet in bruikbare grondstoffen voor nieuwe producten. Erdotex doet zaken met zo’n zeventig landen. Naast duurzaamheid zet Erdotex zich ook in voor maatschappelijke betrokkenheid.