Heeft u plannen om de open haard of houtkachel te laten branden? Doe er dan in ieder geval alles aan om de gezondheidsrisico’s en milieuschade tot een minimum te beperken. En voorkom rookoverlast voor uw omgeving. Maak gebruik van onderstaande tips.

Bewust stoken doe je zo

1. Stook niet bij windstil weer of mist. Twijfelt u of het weer het toelaat? Kijk dan op de website van Stookwijzer. Deze website geeft op basis van uw postcode een stookadvies.
2. Zorg dat de capaciteit van uw haard of kachel is afgestemd op uw woonkamer.
3. Zorg dat uw schoorsteen en rookkanaal nauwkeurig zijn afgestemd op de capaciteit van uw haard of kachel.
4. Laat uw schoorsteen 1x per jaar vegen.
5. Gebruik alleen hout dat minstens 2 jaar is gedroogd.
6. Zet de luchttoevoer van het rookkanaal altijd volledig open.
7. Steek het vuur altijd van bovenaf aan met aanmaakblokjes of -houtjes.
8. Zorg voor een constante aanvoer van frisse lucht.
9. Check of uw rook geen dikke witte, blauwe, grijze of zwarte kleur heeft.
10. Laat het vuur langzaam vanzelf uitdoven.

Meer informatie over houtkachels vind u op de website van de gemeente.

Houtkachel minder duurzaam dan je denkt

Het stoken van hout is altijd ongezond. Buiten, bij een vuurkorf bijvoorbeeld, maar ook bij binnen bij een open haard of houtkachel kun je verbrandingsstoffen inademen. Deze stoffen kunnen diep in de longen en in de bloedbaan terecht komen en zorgen voor gezondheidsproblemen. Maar ook de rookgeur kan hinder en klachten veroorzaken. Voor de gezondheid moet blootstelling aan houtrook dus zoveel mogelijk worden voorkomen. Meer informatie kunt u vinden op de website van de GGD.