Wij hebben een aantal veel gestelde vragen voor inwoners, organisaties en ondernemers op een rijtje gezet over bepaalde thema’s in relatie tot het coronavirus en hoe we hiermee omgaan in Ridderkerk. Staat uw vraag er niet bij? Wij zijn telefonisch te bereiken op (0180) 451 234.

Hulp en steun bij thuisquarantaine

Als u positief bent getest op het coronavirus moet u tien dagen in quarantaine. Ook als u terugkomt uit een risicogebied is dat het geval. Dan heeft u vaak weinig tijd om voorbereidingen te treffen. Als u zaken zelf niet geregeld krijgt, kunt u gebruik maken van het sociaal ondersteuningspakket.

Boodschappen doen, de kinderen naar school brengen, werk-gerelateerde zaken regelen of een vervanger vinden voor de mantelzorg die u verleent. Zomaar wat praktische zaken die problemen kunnen geven als u in quarantaine moet. U kunt ook te maken krijgen met psychosociale problemen door een besmetting met het coronavirus van uzelf of dierbare naasten, of angst daarvoor. Veel mensen kunnen dit soort problemen zelf of met hun eigen netwerk oplossen. Het kan zijn dat dit voor u niet geldt. Dan kunt u contact opnemen met de gemeente voor steun. We geven zo snel mogelijk antwoord op uw vragen en/of laten u weten waar u kunt aankloppen voor hulp. In de quarantainegids die u krijgt van de GGD kunt u hierover ook informatie vinden.

U kunt contact met ons opnemen voor: (psycho)sociale hulp (een luisterend oor), (medische) zorg en ondersteuning, inkomensondersteuning en voor praktische hulp, zoals boodschappen, de hond uitlaten, kinderen halen/brengen. Als thuisquarantaine echt geen optie is, bijvoorbeeld om veiligheidsredenen, dan denken we mee over alternatieven.

Hebt u hulp nodig? Bel dan de gemeente via telefoonnummer (0180) 451 234

Ridderkerk Helpt

Ridderkerk Helpt is een initiatief van de gezamenlijke Ridderkerkse kerken en het Interkerkelijk Diaconaal Beraad. Zij staan voor u klaar als u hulp nodig hebt. Dat kan praktische hulp zijn zoals bijvoorbeeld boodschappen doen en eten koken. Maar zij zijn er ook voor u als u een gesprek wilt omdat de crisis bij u allerlei vragen oproept. Kijk voor meer informatie op de website van Ridderkerk Helpt.

Stichting Facet Ridderkerk

Welzijnsstichting Facet Ridderkerk organiseert activiteiten voor en biedt ondersteuning aan alle Ridderkerkers, zoals ouderen, jongeren, mantelzorgers, vrijwilligers en mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Kijk voor meer informatie op de website van Facet.

Meldpunt Samen

Er zijn allerlei manieren waarop u mensen in de omgeving kunt helpen. Denk bijvoorbeeld aan het doen van boodschappen, sociaal contact met eenzame mensen via de telefoon of digitaal, medicijnen ophalen of de hond uitlaten. Facet Ridderkerk roept iedereen op die hulp nodig heeft of hulp kan bieden contact op te nemen met het Meldpunt ‘Samen’. Vraag en aanbod worden bij elkaar gebracht. Kijk voormeer informatie op de website van Facet.

Bibliotheek Aanzet

De bibliotheek is t/m 9 februari gesloten. Je kunt wel gereserveerde materialen afhalen of boeken inleveren. Lees er meer over op de website van de Bibliotheek AanZet.

Bureau Sociaal Raadslieden van Vivenz: sociaaljuridische hulpverlening

De sociaal raadslieden van Vivenz wijzen de weg in wetten, regelingen, formulieren en (overheids)instellingen. De sociaal raadslieden houden op dit moment geen spreekuur, maar u kunt ze op de volgende manieren bereiken:

• Een afspraak maken voor het telefonisch spreekuur? U kunt de sociaal raadslieden bellen op telefoonnummer 06-25346371 of 088 123 70 11 (maandag tot en met donderdag van 9.00 - 16.30 uur)
  • Stukken laten lezen of formulieren laten invullen? Stuur op bovengenoemd 06-nummer een WhatsAppje met de stukken, uw naam en woonplaats
  • Liever e-mailen? Dit is ook mogelijk: sociaal.raadslieden@vivenz.nl

Kijk voor meer informatie op de website van Vivenz.

Stichting Present Ridderkerk

Vrijwilligers van de Stichting Present Ridderkerk helpen kwetsbare inwoners in tijden van corona. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Present.

Stichting Voedselbank Ridderkerk

Stichting Voedselbank Ridderkerk wil een bijdrage leveren aan de vermindering van armoede in Ridderkerk. Kijk voor meer informatie op de website van de voedselbank.

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Door het coronavirus werken veel mensen thuis. Misschien combineert u thuiswerken met de zorg voor uw kinderen. Wilt u informatie over hoe u het gezellig houdt of heeft u vragen over de opvoeding van uw peuter of puber of zoekt u speeltips voor de kinderen? Kijk dan eens op de website van Centrum voor Jeugd en Gezin.

Jongeren Hulp Online

Hoe groot of klein je probleem ook is, waar je ook mee zit of als je gewoon je hart wilt luchten: op de website van Jongeren Hulp Online vind je zes organisaties die je snel, anoniem en gratis hulp bieden. Start met zoeken en zie waar je het beste terecht kan.

Veilig Thuis: advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling

Veilig Thuis is het adviespunt en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Bel 0800 2000 als u hulp nodig heeft of iets vermoedt. U kunt Veilig Thuis 24 uur per dag, zeven dagen in de week bellen, ook anoniem. Tot en met 2 maart kunt u op werkdagen van 09.00 uur tot 22.00 uur via de website van Veilig Thuis ook chatten met een medewerker van Veilig Thuis. Bel 112 bij noodgevallen.

Is er geweld bij u thuis tijdens de avondklok? Bel bij direct gevaar altijd 112 en verlaat zo nodig je huis. U mag ook naar iemand anders toe gaan. Dit mag ook als u zich thuis onveilig voelt, maar er geen direct gevaar is. Kijk of u bij iemand terecht kunt, bij voorkeur bij u in de buurt. In deze gevallen is het toegestaan om uw huis te verlaten en krijgt u geen boete.

Kijk voor meer informatie op de website van Veilig Thuis.