Het programma Innovatie High Five is een samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en gemeente. Doel: innovatie in Ridderkerk samen een stap verder brengen. Ridderkerk trekt binnen het programma samen op met buurgemeenten Albrandswaard en Barendrecht.

Steun in de rug bij innovatie voor ondernemers

De Innovation Board Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk biedt ondernemers steun bij hun innovatieplannen. De Board beschikt over veel kennis, een groot netwerk en een pot met subsidiegeld. Zoekt u als ondernemer een sparringpartner om over uw innovatieplannen door te praten? Heeft u behoefte aan een netwerk om uw idee een stap verder te brengen? Of is een financiële bijdrage net dat steuntje in de rug dat u nodig heeft?

Ga naar Aanvraag ondersteuning en/of subsidie innovatie(externe link)

Innovatie High Five klaar voor eindsprint

In 2019 richtten ondernemers, gemeenten en onderwijs samen de Innovation Board Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk op. Aangemoedigd door een stevige subsidie van het Ministerie van Economische zaken ging het driejarige programma ‘Innovatie High Five’ van start. Nu het laatste jaar van het programma is ingegaan heeft de Board de eindsprint ingezet. Doel: vernieuwing in het regionale bedrijfsleven nog meer stimuleren.

In de eerste periode van 2022 zag de Innovation Board een stijging van het aantal aanvragen voor ondersteuning. Maar er is dit jaar nog voldoende ruimte voor ondernemers die hun innovatieve ideeën willen pitchen bij de Board.

Er zijn ook mooie Ridderkerkse voorbeelden waar de Board van waarde is geweest voor een stap in de goede richting: The 2B Collective en Van Vugt Kruiden/Compostandig.

The 2B Collective

Mooi voorbeeld van een innovatief Ridderkerks bedrijf dat ondersteuning kreeg van de Innovation Board: The 2B Collective. Het bedrijf ontwikkelde software om mensen in beweging te krijgen duurzamer te denken en te doen. Bekijk de video:

Van Vugt Kruiden en Compostandig: compost uit restafval

De Innovation Board bracht ook Compostandig en Van Vugt Kruiden bij elkaar. De een met de wens zijn nieuw ontwikkelde compostmachine te testen, de ander wil meer doen met reststromen. Samen kijken zij nu of er in samenwerking compost kan worden gemaakt. Deze samenwerking leidt uiteindelijk niet alleen tot minder kunstmest, maar ook tot gezondere landbouwgrond. Ook scheelt het in de portemonnee. De ene ondernemer is geen geld kwijt aan het afvoeren van deze reststroom. De ander lanceert met een kleine versnelling een gezonde nieuwe business. Zo staat de Board aan de basis van de introductie van een nieuwe en duurzame manier van werken.

Wil jij hulp bij je innovatieve idee?

Leg je idee voor aan de Board(externe link). Die stelt zich op als kritische sparringpartner: waarom is jouw idee zo’n goed idee? Waarom voegt het iets toe? Vervolgens kijken de leden van de Board wat zij vanuit hun ervaring, kennis/kunde en netwerk kunnen toevoegen. En ja, dat kan ook een subsidie zijn.

MKB-deal

De MKB-deals (van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) ondersteunen het brede midden- en kleinbedrijf om ook in de toekomst succesvol te blijven ondernemen. Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk doen mee met het programma BAR Innovatie High Five. In totaal investeren de drie gemeenten en het ministerie met de MKB-deal € 200.000 volledig in innovatie.

Contactpersonen gemeente

Project Innovatie High Five