Bent u een zelfstandig ondernemer van 55 jaar of ouder en wilt u stoppen met uw bedrijf? Dan kunt u misschien een IOAZ-uitkering aanvragen. IOAZ staat voor: Inkomensvoorziening oudere en arbeidsongeschikte zelfstandigen.

De IOAZ-uitkering vult uw inkomen aan tot bijstandsniveau. U moet de IOAZ-uitkering aanvragen voordat u met uw bedrijf stopt.

Als u uw bedrijf niet op korte termijn kunt stoppen kan wel het (formele) recht op IOAZ worden toegekend en moet u binnen anderhalf jaar na indiening van uw aanvraag uw bedrijf stoppen. In de tussentijd kunt u misschien gebruik maken van bijstand voor (stoppende) zelfstandigen.

Voorwaarden

  • U bent voor het levensonderhoud aangewezen op arbeid in eigen bedrijf. Dat is het geval als u tenminste 1225 uur per jaar in uw bedrijf werkt.
  • U stopt met uw bedrijf omdat u te weinig inkomsten heeft uit het bedrijf.
  • U heeft in ieder geval 10 jaar aaneengesloten gewerkt. Daarvan heeft u ten minste de laatste 3 jaar als zelfstandige gewerkt.
  • Het inkomen uit bedrijf (meestal de netto winst) over de afgelopen 3 jaar mag niet te hoog zijn geweest. Voor 2021 geldt een grens van € 26.455,00 bruto per jaar.
    Het voor de komende jaren verwachte inkomen uit bedrijf mag niet te hoog zijn. Voor 2021 is deze grens bepaald op € 27.551,00 bruto per jaar.
  • U vraagt IOAZ aan vóórdat u uw bedrijf stopt.
  • U stopt uw bedrijf binnen 1,5 jaar na de aanvraag.
  • Uw vermogen wordt per datum bedrijfsbeëindiging vastgesteld. Hierbij geldt een veel ruimere vrijlating dan bij de gewone bijstand. Bij een ‘te hoog’ vermogen wordt een korting op de uitkering toegepast.
  • U en uw partner moeten verplicht solliciteren.

Hoe het werkt

IOAZ vraagt u, voordat u stopt met uw bedrijf, aan bij de gemeente waar u woont. Hiervoor moet u zich eerst online melden. Inloggen doet u met DigiD.
Doe een melding uitkering

Melden kan ook telefonisch op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur: (0180) 451 234.

Na ontvangst van uw melding nemen we binnen 3 dagen telefonisch contact met u op. We bespreken dan uw situatie en de mogelijkheden van IOAZ. Ook krijgt u informatie over de aanvraagprocedure en welke bewijsstukken er nodig zijn.

Hulp bij invullen formulieren

Heeft u moeite met het invullen van formulieren? Of heeft u geen idee waar u mogelijk recht op heeft en wat u aan kunt vragen? Kijk dan op de pagina Hulp nodig bij het invullen van formulieren.

Hoe lang duurt het?

We beslissen binnen 8 weken nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen.

Bent u het niet eens met de beslissing? U kunt bezwaar maken bij de gemeente. Doe dit binnen 6 weken nadat u de beslissing heeft ontvangen.

Heeft u op deze pagina gevonden wat u zocht?