Bent u niet getrouwd of hebt u geen geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind? Of bent u een duomoeder? Dan kunt u een afspraak maken bij de balie van het gemeentehuis om het kind te erkennen.

Wanneer erkent u uw kind?

U kunt uw kind voor of na de geboorte erkennen, maar we raden u aan om dit voor de geboorte al te regelen. Zo heeft uw kind vanaf de geboorte wettelijk ook meteen een vader of een duomoeder en kan het meteen vanaf de geboorte uw naam krijgen.

Voorwaarden

Op de website van Rijksoverheid leest u meer over de erkenning van uw kind, zoals over erkenning door de vader of duomoeder, keuze van de achternaam en belangrijke voorwaarden bij erkenning.

Hoe het werkt

Maak online een afspraak

Let op: Heeft de moeder of erkenner geen Nederlandse nationaliteit? Dan kan uw aanvraag niet direct aan de balie worden afgehandeld. Maak dan telefonisch een afspraak via telefoonnummer (0180) 451 234.

Uw kind voor de geboorte erkennen

  • U komt beiden naar de balie
  • Neem beiden een geldig identiteitsbewijs mee
  • Als u of de moeder niet of nog maar kort in Nederland woont, zijn er mogelijk meer documenten nodig. Neem in dat geval telefonisch contact op met de afdeling Burgerzaken.

Uw kind na de geboorte erkennen

  • Is uw kind jonger dan 12 jaar? Dan hebt u toestemming nodig van de moeder. Is het uw eerste kind samen en krijgt uw kind uw achternaam? Dan moet de moeder meekomen naar de afspraak
  • Is uw kind tussen 12 en 16 jaar? Dan moeten zowel de moeder als het kind zelf toestemming geven. Beiden komen mee naar de afspraak
  • Vanaf 16 jaar geeft het kind alleen zelf toestemming en komt mee naar de afspraak
  • Neem geldige identiteitsbewijzen mee.

Wat kost het?

  • De erkenning zelf is gratis.
  • Een afschrift van de geboorteakte waarop de erkenning is verwerkt kost € 13,80.

Hoe lang duurt het?

De erkenning wordt meteen tijdens uw afspraak geregeld. U kunt dan ook meteen het afschrift van erkenning meekrijgen.

Gezag over het kind

Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Degene die het minderjarige kind heeft erkend, krijgt niet automatisch het gezag over het kind. Ouderlijk gezag regelt u bij de rechtbank. Dit kan pas nadat de erkenning heeft plaatsgevonden. Pas als u gezag heeft, mag u ook beslissingen nemen over het kind. Kijk voor meer informatie op de website rechtspraak.nl. Hier kunt u het gezag ook aanvragen.

Heeft u op deze pagina gevonden wat u zocht?