Op het Koningsplein is een gouden lijn van steentjes te zien: het kunstwerk “desire lines”. De lijn laat de vroegere waterloop van de rivier de Blaak zien, in de vorm van glinsterstenen met daarlangs ledverlichting. Verspreid over het plein zijn de stenen aangebracht in het straatwerk op de plekken die zijn aangewezen door bewoners en bezoekers. Het kunstproject is een idee van het Kunstenaarscollectief KASBOEK art & design(externe link).

Het kunstwerk bestaat uit een gouden lijn van stenen die van de ene kant van het plein naar de andere kant loopt. De lijn staat symbool voor de natuurlijke waterloop de Blaakwetering. Vroeger bevond dit water zich onder andere op de plek van het Koningsplein. Over het plein verspreid zijn daarnaast tegeltjes geplaatst die glinsteren als er zonlicht op valt. Die tegeltjes moeten de schittering van het water voorstellen. Rond de gouden lijn is er led-verlichting aangebracht waardoor het werk ook in de avond oplicht. 

Een belangrijk doel van het kunstwerk was om de cultuurhistorische waarde van het Koningsplein in beeld te brengen. Het idee is dat het kunstwerk doet terugdenken aan vroeger, toen het water er nog liep. Inwoners konden hun bijdrage leveren, zij konden een dag lang op een plek naar keuze een gouden ballon plaatsen. Dat resulteerde in het plein vol met honderden ballonnen. De time-lapse film(externe link) die hiervan gemaakt is, geeft de natuurlijke loop weer van de passanten van het plein en de verbinding met de omgeving. Op de plek waar onderweg gestopt is om de gouden ballon te plaatsen, is een klinker geplaatst, die schittert in de zon. 

Kunstwerk Desire Line op het Koningsplein
Koningsplein
De schitterende 'Desire Line' op het Koningsplein