Telecomproviders T-Mobile en KPN gaan twee glasvezelnetwerken aanleggen binnen onze gemeente. Gemeente Ridderkerk werkt daaraan mee. De voorbereidingen voor de aanleg zijn inmiddels gestart.

De verwachting is dat T-Mobile rond de jaarwisseling de eerste klantaansluitingen realiseert. Begin 2023 volgen de eerste klantaansluitingen van KPN. Door de overeenkomsten wordt vrijwel heel Ridderkerk voorzien van glasvezel. Voor ongeveer 175 woningen in het buitengebied kiezen T-Mobile en KPN gezien de kosten voor vraagbundeling: voor er werkzaamheden worden uitgevoerd wordt eerst in beeld gebracht hoeveel huishoudens een glasvezelaansluiting willen.

Voor Oostendam is de gemeente in gesprek met Deltakabel, de glasvezelexploitant van Hendrik-Ido-Ambacht. Vanuit de buurgemeente is aanleg eenvoudig, aansluitend op het daar al aanwezige glasvezelnetwerk.

Toekomstbestendig

Wethouder Marten Japenga is blij met de overeenkomsten. ,,Na eerdere pogingen kunnen we nu een flinke stap zetten op weg naar een moderne, toekomstbestendige infrastructuur op telecomgebied. De providers gaan ook andere aanbieders benaderen, zodat ook providers als Kliksafe gebruik kunnen gaan maken van het netwerk. Dat maakt het glasvezelnetwerk voor veel Ridderkerkers een aantrekkelijke optie.''

Werkzaamheden

T-Mobile-partner Open Dutch Fiber start in november met het werk. Naar verwachting kunnen de eerste huishoudens begin volgend jaar gebruik maken van T-Mobile diensten via glasvezel. Het bedrijf zal inwoners informeren over de werkzaamheden.