Het nieuwe gebouw van het Gemini College aan de Sportlaan is officieel geopend. Vrijdagmiddag knipten directeur Gerard Langenberg en wethouder Henk van Os met een reusachtige schaar een feestelijk lint door.

Het nieuwe gebouw, waarin sinds 11 oktober van dit jaar les wordt gegeven, biedt onderdak aan de afdelingen mavo, havo en vwo. De vmbo-afdeling is nog in het oude gebouw aan de Prinses Margrietstraat gevestigd.

In 2016 werd al over nieuwbouw gesproken, maar met nog geen zevenhonderd leerlingen en ruim honderd nieuwe aanmeldingen per jaar vond niet iedereen dat de toekomst van het Gemini College er rooskleurig uitzag. Maar, zo vertelde directeur Gerard Langenberg in zijn toespraak, de gemeente en het schoolbestuur (de onderwijsgroep OZHW) zagen wél toekomst. En ze kregen gelijk. Nu telt de school meer dan duizend leerlingen en melden zich jaarlijks bijna 300 nieuwe scholieren.

In 2025 komt er vanwege die groei extra lesruimte bij op het terrein aan de Sportlaan. De gemeenteraad neemt donderdag 24 november het besluit om daarvoor 8,5 miljoen euro uit te trekken. Die nieuwbouw biedt dan ook onderdak aan De Loods, De Gooth en RTV Ridderkerk.

Wethouder Henk van Os kreeg in 1999 als leerling van het Gemini College zijn diploma. Vrijdag blikte hij terug op de lange onstaansgeschiedenis van het nieuwe schoolgebouw. "In 2017 spraken de gemeenteraadsleden nog over een schetsontwerp waarin het nieuwe schoolgebouw pal naast de drukke Rotterdamseweg gebouwd zou worden. Wat ben ik blij dat ik daar twee jaar later als wethouder een streep doorheen heb kunnen zetten en dat de gemeente samen met het schoolbestuur tot de huidige locatie zijn gekomen.’’

Voor het nieuwe Gemini College was een investering van ruim 25 miljoen euro nodig. Voor de nieuwbouw moest het hoofdveld van RVVH wijken. Het sportpark is opnieuw ingericht voor de voetbalvereniging met een nieuw hoofdveld en tribune.