Graag willen wij belangstellenden via een digitale nieuwsbrief op de hoogte houden van aardgasvrij wonen in Ridderkerk. U kunt zich hierop abonneren door het aanmeldformulier in te vullen.

De nieuwsbrief verschijnt in 2020 drie maal: in mei, september en december.

• Verhuisplannen? Vraag dit jaar nog uw energielabel aan!

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen is een geldig energielabel verplicht. Een woningeigenaar kan dit label zelf aanvragen.
  • Houd duurzame maatregelen betaalbaar

Subsidies en leningen voor energiebesparing. Dat is dubbel feest voor uw portemonnee. Van kleine aanpassingen in gedrag tot grotere maatregelen aan uw huis.
  • Gehoord!

Behalve inwoners zijn de afgelopen tijd diverse partners betrokken geweest bij het opstellen van de Warmtevisie Ridderkerk. Lees hier hoe zij hun betrokkenheid hebben ervaren.
  • Wethouder Japenga: "Fossiele brandstoffen, zoals aardgas, hebben hun langste tijd gehad."

Wethouder Marten Japenga (Duurzaamheid): “Fossiele brandstoffen, zoals aardgas, hebben hun langste tijd gehad. We stappen over naar meer duurzame energiebronnen. In het belang van onszelf, maar ook van de generaties na ons."
  • Energietip: zelfs als u in de toekomst van het aardgas afgaat, kunt u nu al energie besparen

Bij een gemiddelde douchebeurt van 9 minuten gebruik je zo’n 65 liter warm water. Dat kost ongeveer €0,31. Minder dan een kwart van dat bedrag (€00,7) is voor het water, de rest voor het verwarmen ervan (uitgegaan van een cv-ketel). Warm water is dus meer dan 4 keer zo duur als koud water!
  • Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor de energietransitie?

Natuurlijk heeft het coronavirus ook betrekking op onze werkzaamheden en het participatieproces met inwoners en andere belanghebbenden. Er komt echter geen vertraging in de einddoelen.
  • Dankzij u ligt er nu een concept Warmtevisie

“Iedere gemeente is bezig met de transitie naar aardgasvrije wijken.” Aan het woord is Michiel Vorstelman, projectleider Energietransitie: “In de jaren ‘60 was er één oplossing en die was geschikt voor ieder huis: aardgas. Maar als we nu gaan stoppen met aardgas, is de oplossing per wijk verschillend en zelfs binnen een wijk is maatwerk nodig."
  • Wethouder Japenga: "Isolatie en zonnepanelen verdienen zich altijd terug"

Wethouder Duurzaamheid in Ridderkerk, Marten Japenga: “Waar je geen spijt van zult krijgen omdat het wat zich altijd terugverdient: isolatie en zonnepanelen."
  • Themadagen en adviezen voor VvE’s

Verenigingen van Eigenaren zullen een meerjarenplanning moeten maken voor het aardgasvrij maken van hun complex. Dit plan moet de instemming hebben van alle eigenaren.
  • Aardgas is dus uit, maar wat dan?

Er zijn voldoende duurzame alternatieven om mee te verwarmen en koken. De verwarming van je huis kan op verschillende manieren vervangen worden, momenteel voornamelijk door een aansluiting op een warmtenet, met all-electric (elektrische) oplossingen of door aardgas te vervangen door groen gas. Voor het koken is inductie de meest logische oplossing.