Door de oorlog in Oekraïne ontvluchten veel inwoners hun land. Ridderkerk komt op allerlei manieren in actie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Deze pagina gaat daarover en wordt regelmatig aangevuld met nieuwe informatie, bijvoorbeeld over de mogelijkheden om bij te dragen aan de opvang.

De gemeente Ridderkerk onderzoekt de mogelijkheden voor het creëren van opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente heeft van verschillende inwoners en bedrijven suggesties en aanbiedingen voor opvanglocaties gekregen. Deze worden nu op praktische haalbaarheid onderzocht.

Sporthal De Wissel

Eén locatie, sporthal De Wissel is al in gereedheid gebracht voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen. Met de gebruikers van de sporthal wordt naar alternatieven gezocht. De Wissel is onder verantwoordelijkheid van de gemeente ingericht als noodopvang. Daarbij krijgt de gemeente ondersteuning van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, de politie, het Rode Kruis, het Leger des Heils, Stichting Facet Ridderkerk en Sport Service Ridderkerk (de beheerder van de hal). Ook de Ridderkerkse brandweervrijwilligers hielpen bij het inrichten van de sporthal.

Telefoonnummer voor aanbod opvang

Steeds meer mensen willen tijdelijke opvangplaatsen beschikbaar stellen, bijvoorbeeld in hun eigen huis. Voor het aanbieden van deze opvang heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond een speciaal telefoonnummer geopend: 088-877 9003. Ook kan een formulier op de website www.rijnmondveilig.nl worden ingevuld. Bekijk de handreiking met meer informatie over de particuliere opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Inschrijven bij de gemeente

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Nadat iemand is ingeschreven krijgt hij/zij een burgerservicenummer (BSN). Met een burgerservicenummer is het bijvoorbeeld mogelijk om een zorgverzekering af te sluiten en een bankrekening te openen (o.a. voor het ontvangen van leefgeld).

Een afspraak maken kan telefonisch via (0180) 451 234. Men moet zich kunnen identificeren met een (Oekraïens) paspoort/identiteitsbewijs. Minderjarige kinderen kunnen zonder identiteitsbewijs worden ingeschreven.

Contact met de gemeente

Vragen aan de gemeente kunt u stellen via dit contactformulier.

Giro 555

Via Giro 555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555. Meer informatie over de inzamelingsactie op de website van Giro 555.