Wat gebeurt er bij u in de buurt? Alle informatie over duurzame acties en activiteiten op één plek: de website Onze toekomst is duurzaam.

Al het duurzame nieuws uit de buurt, een duurzaamheidskalender, educatie en andere buurtactiviteiten. De gemeenten Ridderkerk, Albrandswaard en Barendrecht hebben alle informatie over duurzame acties en activiteiten verzameld op één plek: de website Onze toekomst is duurzaam. Ook kunt u via deze website zwerfafvalmateriaal en een zakje bloemenzaadjes bestellen, scholen kunnen lesmateriaal aanvragen. En stel uzelf de vraag wat u kunt doen voor een meer duurzame samenleving, zoals:

Afval en hergebruik

Bij afval denkt u wellicht niet meteen aan duurzaamheid. Maar bedenk dat huishoudelijk afval eigenlijk grondstof is voor een ander, nieuw product. Het is daarom belangrijk om afval goed te scheiden zodat deze Afval scheiden en recyclen dus. En veel zaken die u wellicht naar de stort brengt kunt u ook laten repareren, bijvoorbeeld bij een Repair café of een naaiatelier. Tweedehands Kledingwinkels zijn handig voor mensen met een kleine portemonnee. Kringloopwinkels staan vol met spullen die niet meer gebruikt worden door de een, maar voor een ander weer handig zijn Delen, doorgeven en opnieuw gebruiken van spullen en minder (voedsel) verspillen) is een duurzame manier van leven.

Energie

Bent u of uw VvE toe aan onderhoud van uw woning? Verduurzaam dan ook meteen. Kijk eens op de website Onze toekomst is duurzaam. Daar vindt u informatie over:

Groen en water

Help mee om wateroverlast, hittestress, droogte en bodemdaling tegen te gaan en  de biodiversiteit in stand te houden. Dat kan door uw omgeving te vergroenen, te beginnen met uw tuin, uw dak en /of uw gevel. Beplanting zorgt voor  koelte in de zomer en zijn een extra isolatielaag voor in de winter. En u zorgt voor meer biodiversiteit in uw buurt, zoals bijeen, vlinders, torretjes. Bloemen, planten en insecten zijn onmisbaar bij het gezond houden van onze leefomgeving.

Daarnaast heeft een groene tuin, vele voordelen boven een betegelde tuin. Het regenwater kan in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Versteende tuinen worden in de zomer heter dan groene. Het weghalen van tegels schept meer ruimte voor beplanting en het groen houdt het gebied koeler op hete zomerse dagen. Het weghalen van tegels biedt bovendien meer ruimte aan flora en fauna en natuurlijk bodemleven. Kijk voor meer informatie over het vergroenen van uw tuin op de website Onze toekomst is duurzaam.

Vervoer en schone lucht

Het verkeer is een grote veroorzaker van ongezonde lucht in de stad. Ongezonde lucht wordt ook veroorzaakt door de open haard, het vuurtje stoken in de tuin, barbecue en vuurkorven. Hierbij komen ook hele kleine stofdeeltjes vrij (ultrafijnstof). Mensen die al longproblemen hebben of astmatisch zijn, hebben hier direct last van. Lees meer over vervoer en schone lucht  op de website Onze toekomst is duurzaam.