Op begraafplaats Rusthof staat een oorlogsmonument uit 1949. Dit monument is het eindpunt van de stille tocht die we ieder jaar op 4 mei houden.

Met het monument herdenken we 20 militairen uit Ridderkerk die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. Bij het monument zijn 5 militairen begraven die omkwamen in mei 1940. Voor elk van hen hangt er een gedenkplaat aan de muur. Op het monument vindt u ook 4 andere gedenkplaten:

• Op de bovenste plaat staan de namen van 7 soldaten uit Ridderkerk. Zij zijn gestorven in voormalig Nederlands-Indië. Deze plaat hangt er sinds 1991.
  • Op de onderste plaat aan de linkerkant staan de namen van 3 soldaten uit Ridderkerk die ergens anders zijn begraven.
  • Op de onderste plaat  aan de rechterkant staan de namen van de 5 bemanningsleden van een bommenwerper. Dit vliegtuig werd op 13 mei 1940 neergeschoten en stortte neer in Ridderkerk.
  • Ook hangt er een plaat met de naam van een soldaat die gestorven is tijdens de VN-vredesmacht in Libanon.