Paspoort & ID-kaart

U heeft een paspoort of identiteitskaart nodig als u naar het buitenland gaat. Met een identiteitskaart kunt u naar verschillende landen in Europa reizen. Met een paspoort kunt u naar alle landen gaan. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl.

Binnen Nederland gebruikt u een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Als identiteitsbewijs. Bijvoorbeeld als u een rekening wilt openen bij een bank. Of bij de verkiezingen. Een identiteitsbewijs is verplicht vanaf 14 jaar. Hierover kunt u ook meer lezen op Rijksoverheid.nl.

Aanpak

Vraag uw paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente waar u woont. Dit gaat zo:

Maak een afspraak

  • Kom persoonlijk naar uw afspraak. Neem het volgende mee:
  • Al uw reisdocumenten, ook als deze verlopen zijn.
  • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de regels.
  • Pinpas of geld.
  • U geeft 2 vingerafdrukken voor uw paspoort.
  • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart meteen bij de aanvraag.
  • Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart persoonlijk ophalen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Kosten 2019

Tarieven reisdocumenten
ProductLeeftijdkostSpoedaanvraagGeldigheidVerwerkingstijdVerwerkingstijd bij spoedaanvraag
Nederlands paspoort18 jaar of ouder€ 71,35€ 48,60is 10 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar (als u na 14.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Nederlands paspoortjonger dan 18 jaar€ 53,95€ 48,60is 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar (als u na 14.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Identiteitskaart18 jaar of ouder€ 56,80€ 48,60is 10 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar (als u na 14.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Identiteitskaartjonger dan 18 jaar€ 29,95€ 48,60is 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar (als u na 14.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)

Paspoort aanvragen kinderen

Van 12 tot 18 jaar

Ben je jonger dan 18 jaar? Jongeren vanaf 12 jaar mogen zelf een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Dat kan op 2 manieren:

  • Je komt alleen. Voor een paspoort moeten allebei je ouders schriftelijk toestemming geven. Neem de toestemmingsformulieren met de handtekeningen van je ouders erop mee. Ook neem je hun identiteitsbewijzen mee (geen kopie).
  • Je kunt de aanvraag ook samen met 1 ouder doen. Voor een paspoort hoef je dan alleen een toestemmingsformulier van de andere ouder mee te nemen. En je hebt van allebei het identiteitsbewijs nodig (geen kopie).

Jonger dan 12 jaar

Is uw kind jonger dan 12 jaar? Ouders en kind moeten samen het paspoort of de identiteitskaart komen aanvragen en ophalen. Als er een ouder meekomt, is van de andere ouder een toestemmingsverklaring en legitimatie nodig. De ouder die meekomt neemt legitimatie mee.

Download de: Toestemmingsverklaring

Uitzonderingen bij paspoort aanvragen voor kinderen

Een ouder woont in een andere gemeente

Woont één ouder in een andere gemeente en komt die niet mee naar de afspraak? Dan vraagt die ouder een ondertekende en gestempelde toestemmingsverklaring aan bij zijn of haar eigen gemeente. De ouder die wel meekomt naar de afspraak neemt die toestemmingsverklaring mee en een eigen legitimatiebewijs.

Een ouder woont in het buitenland

Als ouders apart langskomen om toestemming te geven, moet de ouder die niet meekomt bij de aanvraag van tevoren langskomen in het gemeentehuis om toestemming te geven. Neem uw legitimatiebewijs mee. Voor de ouder die meekomt naar de afspraak gelden de vereisten zoals die hierboven staan onder aanpak.

Als een ouder een toestemmingsverklaring vraagt bij de Nederlandse ambassade of het consulaat neemt de ouder die bij de afspraak is die mee.

Reizen met kinderen met een andere achternaam

Reist u alleen met kinderen? En heeft u een andere achternaam? Soms geeft dat problemen bij de paspoortcontrole op de luchthaven. Zorg dat u een ingevuld en ondertekend Formulier toestemming reizen met minderjarig naar het buitenland bij u heeft.

Extra informatie

Rond de schoolvakanties is de wachttijd soms langer. Ook duurt het soms langer voor u het paspoort of de identiteitskaart krijgt.

Als u onmiddellijk op reis moet, kunt u een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee.

Bent u uw paspoort in Nederland kwijt geraakt of is het hier gestolen? Vraag meteen een nieuw paspoort aan. Hiervoor tekent u bij de aanvraag een Verklaring van vermissing. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Vindt u uw oude paspoort terug? Het is niet meer geldig. U moet het bij ons komen inleveren.

Is deze pagina naar wens?