Ridderkerkse ondernemers hoeven door de coronacrisis in 2020 en 2021 geen precariobelasting te betalen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

U betaalt een vergoeding voor het gebruiken van gemeentegrond. U krijgt vanzelf een aanslag van ons voor deze precariobelasting. 

Heeft u een terras, luifel, vlag of bouwmaterialen bij uw bedrijf? En staan of liggen deze spullen op grond van de gemeente? Of hangen ze er boven? Dan betaalt u een vergoeding voor het gebruik van onze grond. Dit heet precariobelasting.

Let op! Wilt u een voorwerp op de weg of stoep zetten? Bijvoorbeeld een steiger, bouwmaterialen of een reclamebord? Dit mag niet zomaar. Kijk altijd even bij ‘Container of steiger plaatsen’ wat de regels zijn.

Goed om te weten

  • Het gaat om spullen of voorwerpen in, op of boven grond van de gemeente. Dit kan ook een openbare weg of water zoals een kanaal of rivier zijn.  
  • Het gaat niet om kabels van telecombedrijven of kabeltelevisie.

Meestal heeft u een vergunning nodig om gemeentegrond (openbare ruimte) te gebruiken. Als u de vergunning aanvraagt, krijgt u vanzelf bericht dat u ook precariobelasting moet betalen. Wij sturen u de belastingaanslag vanzelf toe. 

Bent u het niet eens met onze beslissing? U kunt bezwaar maken bij de gemeente. Doe dit binnen 6 weken nadat u de beslissing heeft ontvangen.

Wat kost het?

Raadpleeg voor de kosten de Verordening en tarieventabel Precariobelasting 2021.