Vanaf oktober is Boyd Bartels het nieuwe aanspreekpunt voor Samen Bereikbaar. Het concrete doel van Samen bereikbaar is om per bedrijf 10% van de medewerkers uit de auto te krijgen om de regio als geheel bereikbaar te houden. Dat maakt nieuwsgierig, dus hoog tijd om Boyd eens wat vragen te stellen.

Boyd, wat is Samen Bereikbaar in het kort en wat is de aanleiding?

De groei van de economie zorgt dat het drukker is op de weg, maar we staan daar niet altijd bij stil. Wel letterlijk, want we staan vaker in de file. Werkgevers zien dat ook. Leveringen duren langer en werknemers zijn langer onderweg. Tel daarbij op dat Rijkswaterstaat de grootste onderhoudsopgave ooit voor de boeg heeft en dan weet je dat er een uitdaging ligt.

Daarnaast is bereikbaarheid ook een belangrijk aspect in de zoektocht naar talent. Jongere generaties wegen de kosten van een auto en de reistijd af bij het zoeken van een baan. Dat vraagt om mobiliteit als onderdeel van het personeelsbeleid.

Samen Bereikbaar biedt ondernemers een klankbord om hierover na te denken. Wij zetten in op slimme mobiliteit en dit vertalen naar concrete projecten. Kortom, bedrijven kunnen met mij in gesprek.

Waarom zouden ondernemers daar aan meedoen?

Ondernemers willen ondernemen. Mobiliteit lijkt een bijzaak, het is een middel om van A naar B te komen. Om van huis naar je werk te komen, om je dienst bij de klant te kunnen brengen of om je product ter plaatse af te leveren. Daarmee wordt een randzaak als mobiliteit toch erg bepalend voor jouw organisatie. Ambassadeurs op Samen Bereikbaar voelen die uitdaging en bieden hun geleerde lessen aan bij hun collega ondernemers. Wanneer we met z’n allen een beetje beter presteren op bereikbaarheid en mobiliteit, dan verbetert de doorstroming van het gebied, waarmee de zakelijke kansen voor ons allen groeien. Daar kan niemand tegen zijn.

Er is gekozen voor een doelstelling van 10% van de medewerkers, waarom die doelstelling?

Enerzijds vanwege het feit dat uitgesproken ambities leuk zijn, maar SMART gemaakt worden ze pas leidend. Dus wanneer mensen concrete doelen stellen, dan valt er iets te ‘bereiken’. Anderzijds is het zo dat we echt niet streven naar lege snelwegen. We willen de mensen niet uit de auto jagen. Waar we naar streven is verbeterde doorstroming. En gek genoeg is daar niet eens zo heel veel voor nodig. 10% is prima haalbaar en daarmee voor elke organisatie een acceptabel doel.

Je hebt 2 spitsmomenten per dag, dus 10 per week. Voor één fulltime medewerker betekent dit dat zij 1 spitsmoment per week op een ander moment of een andere wijze reizen dan met de auto in de spits aan te sluiten. Stel jezelf de vraag: hoe moeilijk kan het zijn?

Ondernemers kunnen met jou in gesprek. Hollandse vraag: wat kost dat en wat doe je dan voor ze?

Doordat we een publieke zaak dienen wordt het platform gedragen door de BAR-gemeentes. Mijn inzet kost allereerst een kop koffie (met melk) en wat huiswerk. Want alles begint met inzicht. Wanneer partijen onze missie steunen, dan starten we met een impactscan. Waar ben je gevestigd en waar komen jouw mensen vandaan. En op welke wijze doen zij dat. Wanneer je dat beeld hebt, dan zie je al snel of verder praten zin heeft en waar je het dan over wilt hebben. Fiets, OV, carpoolen of wat anders?
Sommige werkgevers hebben de basis goed op orde en kunnen volstaan met een stimuleringsactie van andere modaliteiten. Andere werkgevers hebben nog niets geregeld en willen beleid vormen. Sommigen van hen doen dat zelf, anderen samen met een OR. Kortom, na de eerste bak koffie volgt het maatwerk.

Wat heb je verder nog voor de ondernemers?

Kennis, tips en trucs. Samen Bereikbaar is onderdeel van De Verkeersonderneming, een club van ruim 60 professionals, die sinds 2008 aan de bereikbare regio werkt. Zij hebben een bak ‘bagage’ meegenomen op velerlei vlakken. Van data-analyse tot marketing en van logistiek tot bezoekersgedrag. Dus een schat van kennis en ervaring.

Daarnaast hebben we regelmatig acties waarmee werkgevers én reizigers hun voordeel kunnen doen. Op dit moment is de OV Probeerpas actueel en heel interessant voor reizigers. Want men heeft toch wat vooroordelen t.a.v. ons openbaar vervoer. En door het zelf te ervaren kun je je eigen mening vormen en valt het misschien wel reuze mee! Met de OV Probeerpas reis je twee maanden gratis met het OV van je huis naar werk en weer terug. In die periode kom je er echt wel achter of het wat voor je is.

Sommige ondernemers roepen om meer asfalt en parkeerplaatsen. Is dat geen oplossing?

Ridderkerk is inmiddels de meest geasfalteerde gemeente van Nederland en dat is een twijfelachtige eer. Je biedt de ruimte aan automobiliteit, maar krijgt de nadelige effecten er vervolgens bij. Denk daarbij bijvoorbeeld aan luchtkwaliteit, die gaat er echt niet op vooruit. En we willen hier wel graag blijven doorademen, toch? Als je ziet wat een vervuiling rond de snelwegen cirkelt, dan schrik je. En je zit hier op een knoop van snelwegen. Je zult dus moeten kijken naar wat je, als werkgever én als reiziger, in jouw keuzes kunt aanpassen, om te voorkomen dat de woonkwaliteit en leefbaarheid verdwijnt. Dus wanneer je anders kunt reizen, dan met de auto in spitstijden, overweeg dat dan ook. Samen maken we het verschil. En Samen Bereikbaar wil daar graag bij helpen.

Bedankt voor je tijd, als ondernemers met je in gesprek willen, hoe kunnen ze je het beste bereiken?

Met de fiets of OV… En wanneer je wil mailen kan dat via boyd.bartels@samenbereikbaar.nl of bellen via 06 51293502. Graag tot snel!